El president Francesc Macià, dos dies després del 14 d'abril, va sortir al balcó de la Generalitat per proclamar la República Catalana. El catalanisme republicà i d’esquerres aconseguia per primera vegada imposar-se al conservadorisme de la Lliga. El líder d’Estat Català Francesc Macià va encapçalar aquest moviment que no va durar massa temps. És per això que el Diari Oficial de la República Catalana només va publicar un número, el del 16 d'abril de 1931. El manifest de la proclamació de la República Catalana és molt conegut, en canvi, el Diari Oficial és molt poc famós. Aquest òrgan es va publicar, el 16 d'abril, dos dies després de la proclamació des del balcó de la Generalitat, així sent una mostra d'afiançament del naixement de la República Catalana.

Diari República Catalana

El 14 d’abril de 1931, cap a les 12 del migdia, el Ministeri de Governació espanyol feia públics els resultats oficials dels comicis celebrats dos dies abans, que ―arreu de l’estat espanyol i, sobretot, a Catalunya― donaven la victòria als partits republicans. En aquell moment, Francesc Macià i Lluís Companys (les dues principals figures polítiques d’ERC) es van dirigir a la plaça de Sant Jaume. Reveladorament, el republicà i federalista Lluís Companys es va dirigir cap a les “Casas Consistoriales” (el palau municipal) i des de la balconada proclamava la República espanyola.

Però, en canvi, i al mateix temps, el republicà i independentista Francesc Macià, es va dirigir cap al “Palacio de la Diputación” (l’històric Palau de la Generalitat) i, malgrat l’oposició d’algunes persones que es trobaven a l’interior de l’edifici, com el president de la institució Joan Maluquer, que, segons la premsa de l’època, pretenien impedir-li el pas, va aconseguir arribar fins al balcó. Un cop allà, Macià faria efectiva la seva promesa electoral: proclamaria l’Estat Català dins la Federació de pobles ibèrics, que pocs dies després es materialitzaria amb la restauració de la Generalitat.

Perdre la por

El cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha piulat el Diari Oficial de la República Catalana i ha volgut recordar que des de fa quatre segles portem quatre proclamacions: "Sempre avortades per Espanya: amb guerra el 1641, amb engany el 1931, amb pistoles el 1934 i amb repressió el 2017". Per aquest motiu, Alay ha argumentat que el poble català ha d'aprendre a perdre "la por històrica i Catalunya serà independent".