La Universitat de Barcelona ha exigit una investigació "independent" i "rigorosa" per demanar responsabilitats dels "possibles danys i perjudicis" causats als professors, estudiants i professionals espiats en el cas CatalanGate. Entre els afectats es troba la professora d'economia i presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, el cap de l'oficina del president Puigdemont i professor d'història asiàtica, Josep-Lluís Alay, i la professora de la universitat Maria Cinta Cid. La institució ha demanat també que es posi fi "immediatament" a aquestes "ingerències arbitràries" i "sense cap garantia judicial" que ha patit l'entorn independentista, segons va revelar l'organització Citizen Lab. A més, la UB ha anunciat que posa en disposició de les persones afectades "tots els recursos jurídics i institucionals" per acompanyar-les en aquesta situació i "garantir que no tornin a vulnerar els seus drets".

La universitat, per tant, s'ha posat al costat de les víctimes del ciberespionatge, denunciant la "vulneració de la vida privada" dels individus directament o indirectament afectats i les "vulneracions ètiques bàsiques" en termes de privacitat i protecció de dades. És per això que la UB reivindica la importància de "persistir en la defensa dels drets fonamentals" del conjunt de la ciutadania i, també, dels "principis bàsics d'un estat democràtic i de dret". "Demanem a les autoritats competents una investigació independent i rigorosa que permeti, com més aviat millor, establir els elements fàctics emprats, dirimir les responsabilitats escaients i reparar els possibles danys i perjudicis ocasionats a les persones espiades", ha exigit la institució.

Citizen Lab, colla

Després de destapar el cas d'espionatge a 65 persones de l'entorn independentista, el líder de Citizen Lab, Ronald Deibert, remarca que és necessari esbrinar "qui va ordenar l'espionatge, qui va pagar per Pegasus, quant es va pagar i quin tipus d'autorització es va atorgar". Deibert ha evitat assenyalar directament a l'Estat espanyol com el responsable, però ha assegurat que "no atribuïm l'espionatge que hem destapat a cap agència del govern espanyol en particular", però ha afegit: "Si és el Govern espanyol (qui és darrere aquest espionatge), no em sorprendria".

El director de Citizen Lab ha exposat que la majoria dels Estats tenen l'obligació de dur a terme tasques de vigilància, tanmateix, aquestes activitats han de poder ser fiscalitzades i no han de ser opaques, el que sí que es dona en el cas del CatalanGate. Aquesta circumstància ha portat a Deibert a alertar que aquest cas "ha de ser un toc d'atenció" que mostri les flaqueses en el control de les activitats dels serveis d'Intel·ligència espanyols. Justament per aquesta opacitat ha demanat: "L'ideal seria organitzar una investigació especial sobre el CatalanGate, que estigui a càrrec d'una entitat independent i ben dotada (...). També crec que la Unió Europea hauria d'iniciar una investigació a part, ja que alguns dels atacs van tenir lloc mentre les víctimes eren a Bèlgica, Alemanya i Suïssa. Es va suplantar la identitat d'ONG a Suïssa per enganyar les víctimes, cosa que és molt inadequada".