El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat incloure les famílies de P5 de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar com a part interessada a la causa per la petició del 25% de castellà. Els afectats insisteixen que la reclamació de la família demandant "no té cap fonament jurídic ni sociolingüístic" i que, en cas d'aplicar-se, s'afectaria tota la comunitat educativa, així com la gestió i organització del centre. En aquest sentit, les famílies de P5 avisen que, a més de la quota del 25%, la demanda íntegra reclama també anul·lar el projecte lingüístic de tot el centre i canviar la retolació i senyalitzacions de tot el centre per posar-les en castellà. Així doncs, avisen del perill que pot incórrer la sentència pel projecte educatiu, més enllà de discutir quotes lingüístiques: "Afecta tota la comunitat educativa de l’Escola Turó del Drac i a l’organització i la gestió d’aquest centre".

Demanen a Cambray que presenti recurs

En un comunicat fet públic aquest dijous, les famílies de P5 lamenten que el Departament d'Educació no hagi presentat recurs, que obliguen l'escola a fer el 25% de les classes del grup afectat en castellà i reclamen a l'equip del conseller Josep González Cambray que "utilitzi totes les eines al seu abast" per revertir la situació. No neguen la resposta automàtica d'Educació quan va saltar la polèmica, però lamenten la pèrdua d'atenció progressiva: "Volem posar de manifest que ens consta que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya des d’un inici es va oposar a les mesures cautelars, no obstant, un cop exigida la seva aplicació per part del TSJC, el Departament no va presentar-ne recurs. En aquest sentit, demanem revertir aquesta situació i així estar al costat de les famílies que defensem la immersió lingüística i el projecte educatiu del centre de la nostra escola". Així doncs, la situació queda així: "En aquests moments estem a l’espera de rebre les al·legacions de les altres dues parts (Generalitat i família demandant), no obstant, creiem que per l’evidència del procés no s’oposaran a incloure’ns a la causa", asseguren aquests pares i mares. I es feliciten perquè les seves reclamacions no han quedat en paper mullat: "Gràcies a aquesta inclusió, tenim accés íntegre a la demanda formulada i presentada per la família denunciant".

Campanya de suport en línia 

En paral·lel, també han obert una campanya de suport públic en format digital a través d'un web. Sota el lema "El Turó, en català" demanen blindar la immersió lingüística a les escoles catalanes: "Fem una crida també a la resta de famílies i ciutadania en general a sumar-se a les activitats i reivindicacions que proposem". A més, subratllen l'èxit de la immersió des de fa dècades i avisen del perill que aquest pugui desaparèixer: "La introducció de la immersió ha permès que l'escolarització de les criatures proporcioni les competències acadèmiques esperades, la integració social i cultural desitjables per a tota la ciutadania i garantir la possibilitat d'una vida plena en català després de llargs anys de marginació i criminalització. Després d'anys de plena normalitat de l'escolarització en català, diferents interessos polítics (mitjançant denúncies i soroll mediàtic) han dut els tribunals a dictaminar sentències que estableixen quotes de llengües vehiculars a la docència". De moment, porten més de 37.000 adhesions.