El Tribunal Constitucional ha desestimat els recursos contra l'arxivament de la investigació de la mort del càmera de televisió José Couso el 2003 a Bagdad durant la guerra de l'Iraq en el que estaven processats tres militars nord-americans per un presumpte delicte contra la comunitat internacional.

Així ho acorda en una sentència en la qual rebutja els recursos dels familiars de José Couso i l'Associació Lliure d'Advocats (ALA) contra la decisió del Tribunal Suprem, que va confirmar el 2016 el sobreseïment de la causa acordada per l'Audiència Nacional.

Tant l'Audiència com el Suprem van rebutjar a més presentar qüestió d'inconstitucionalitat davant del Constitucional contra l'última reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que restringeix els supòsits en els quals els tribunals espanyols poden perseguir delictes de justícia universal. La reforma parcial d'aquesta llei va suposar l'arxivament, entre altres casos de justícia universal que investigaven jutges espanyols, el referit a la mort del càmera de Telecinco després de ser disparat per un tanc nord-americà quan es trobava en un hotel de l'Iraq.

No procedeix

Per al Constitucional no és procedent el plantejament de qüestió d'inconstitucionalitat perquè no existeixen motius per considerar que la llei aplicada en el procediment resulta per si mateixa lesiva per als drets fonamentals invocats pels recurrents.

A més recorda que el Constitucional ja va desestimar el desembre de l'any passat en una altra sentència el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel grup socialista al Congrés dels Diputats contra l'esmentada reforma legal, aprovada el 2014 amb la majoria absoluta del PP.

L'Alt Tribunal explica que en el cas de la mort de José Couso "el Tribunal Suprem va fixar amb claredat el fonament del sobreseïment del cas: la no-concurrència dels pressupostos que activen la jurisdicció espanyola" segons la llei reformada el 2014, "atès que els processats, de nacionalitat nord-americana, no tenen residència a Espanya ni es troben en territori espanyol".

La família Couso reacciona

En un comunicat la família Couso assenyala que "amb aquesta sentència es fa un pas més per dificultar la possibilitat d'asseure al banc dels acusats als qui van disparar contra José ja que no es qüestiona si va ser o no un crim de guerra sinó que impedeix si més no d'investigar si ho va ser".

"La impunitat que el TC consent suposa un clar posicionament contra la persecució de crims contra la humanitat i situa a Espanya en una posició d'encobriment dels mateixos", afegeix. Per això reclama que es modifiqui la normativa "que impedeix que els criminals de guerra siguin perseguits a Espanya".