El Tribunal de Comptes (TC) ha rebutjat aquest divendres la petició del president a l’exili i consellers a l’exili, Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig de suspendre el judici previst per divendres que ve contra ells, l’exvicepresident Oriol Junqueras i una trentena de funcionaris i ex alts càrrecs del govern català i del Dilplocat per la despesa del referèndum de l’1 d’octubre i l’acció exterior. En una providència, una consellera de la secció d’Enjudiciament del TC els ha recordat que aquesta petició ja s’havia denegat al desembre i els ha aclarit que les vies penal i comptable són compatibles i que la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés no és aplicable en aquest supòsit.

“No procedeix la suspensió sol·licitada per aplicació del principi de compatibilitat entre les jurisdiccions penal i comptable, precisant que la sentència del Tribunal Surem aportada pels sol·licitants no es resulta d’aplicació al seu cas concret”. Amb aquestes paraules extretes de la comunicació, l’òrgan comptable llença per terra aquest intent dels exiliats d’aturar el judici. En una altra providència, informa l’organisme, s’ha tombat la petició de Societat Civil Catalana en la qual sol·licitava que el procediment finalitzés mitjançant conclusions orals. D’aquesta manera, en rebutjar-ho, les conclusions seran emeses per escrit, argumentant que això ja es va comunicar en una resolució en data d’octubre i que llavors ningú la va recórrer.

La fiscalia demana als codemandats una responsabilitat patrimonial de 3,1 milions d’euros, uns 336.000 menys dels inicialment reclamats als 35 encausats perquè havia retirat del còmput la campanya 'Civisme'. Per la seva banda, Societat Civil Catalana (SCC), també acusació, reclama més de 5 milions d’euros tant pels costos d'organitzar i celebrar l'1-O com per la despesa de la "política exterior" desplegada pel Govern a través del Diplocat durant els anys del 'procés'. Les defenses demanen l'arxivament o l'anul·lació del cas qüestionant la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, i adduint indefensió. També apunten que els fets han prescrit, perquè han passat més de 5 anys.

Arribats a aquest punt, el judici està previst que arrenqui divendres que ve, a priori després de la possible investidura de Pedro Sánchez i s’hi realitzaran la proves d’interrogatori de part i testificals que van ser admeses a l’audiència prèvia. Un dels codemandats és Carles Puigdemont, amenaçat per una ordre nacional de detenció per part de Pablo Llarena, té l’opció de declarar, atès que ho va demanar la seva defensa. Ara bé, tot i que el Tribunal de Comptes permet la possibilitat declarar a distància, ningú ho ha sol·licitat formalment, tal com van informar fonts de l’organisme aquesta setmana. En qualsevol cas, els codemandats no tenen l’obligació de comparèixer, tan sols els seus advocats. La sentència té dos àmbits de recurs: en primer moment en una instància superior dins el mateix Tribunal de Comptes i, a posterior, al Tribunal Suprem.