El Tribunal de Comptes (TC) ha observat que quatre formacions polítiques -el PDeCAT, Vox, Més País i Més per Mallorca- han incomplert la llei en matèria de donacions, cosa que podria acabar amb la imposició de multes. Així consta en els dos informes de fiscalització sobre la comptabilitat dels partits polítics corresponents als anys 2018 i 2019 que ha aprovat el ple de l’òrgan que lidera Enriqueta Chicano. En els documents també s’assenyala Convergència Democràtica de Catalunya i Iniciativa per Cataluna-Verds com a partits en fallida econòmica. Entre 2018 i 2019 els partits van rebre 555 milions d’euros de finançament públic.

Segons el TC, el PDeCAT, Vox i Més per Mallorca han incomplert la llei en acceptar donacions finalistes, i els de Santiago Abascal també per acceptar donacions no identificades. En canvi, els d'Íñigo Errejón -inclosos a la coalició Sumar al Congrés dels Diputats- van acceptar donacions de persones jurídiques. El document recull tots aquests incompliments, que són susceptibles de sancions previstes a l’article 17 de la Llei Orgànica sobre Finançament de Partits Polítics (LOFPP). Les infraccions les hauria de tramitar en via administrativa el mateix TC després d’obrir els procediments corresponents.

L’informe també assenyala que hi ha sis partits polítics amb “patrimoni negatiu”. Aquests són: Més País, Terol Existeix, Foro de Ciudadanos, Convergència Democràtica de Catalunya, En Marea i Iniciativa per Catalunya-Verds. Els tres últims es troben a més “en situació concursal prèvia la dissolució”. Al marge d’aquestes formacions polítiques, a Nova Canàries, el PNB i UPN els acusa de no col·laborar i saltar-se l’article 19.1 de la LOFPP, que obliga a enviar documents, antecedents, dates i justificacions relacionats als requeriments d’informació i documentació justificativa de comptes anuals, de contractació i del sistema de prevenció de riscos penals. En aquest cas es tracta d’infraccions lleus.

A més, els partits tenien l’obligació d’acompanyar la documentació amb un informe relatiu als resultats de la revisió del sistema de control intern (article 15 de la LOFPP). En aquest cas, les formacions Equo i Esquerra Unida van incomplir el citat article en no presentar cap document que acredités la citada revisió. De la mateixa manera, els informes de nou partits no van recollir els resultats obtinguts en l’evaluació del control intern: Agrupació d’Electors Terol Existeix, En Marea, Esquerra Unida i Alternativa, Més País, Més per Malloca, Nova Canàries, PNB, PDeCAT i Sobiranistes.

Segons les xifres distribuïdes, “el finançament públic percebut pels partits polítics va pujar a gaire 555 milions d’euros, 182 el 2018 i 371 el 2019”. I per què va augmentar la quantitat d’aportació públic a les arques dels partits? “Per la gran quantitat de processos electorals” celebrats el 2019, argumenta l’organisme. Aquell any hi va haver dues eleccions generals, les autonòmiques i les municipals.