Una trentena d'eurodiputats han demanat en una carta dirigida als líders de les institucions europees que la nova plataforma de participació ciutadana de la Unió Europea inclogui totes les llengües que, tot i no ser oficials a la UE, gaudeixin d'algun tipus d'estatus oficial als estats. A la carta, els eurodiputats celebren aquesta iniciativa de la Conferència sobre el Futur d'Europa, però, creuen que la plataforma que es llançarà el 19 d'abril hauria de ser "encara més multilingüe", ja que només estarà disponible en els 24 idiomes oficials de la UE. 

"Creiem que aquesta plataforma ha de ser més multilingüe i reflectir la riquesa i la varietat de la cultura d'Europa i la seva realitat lingüística", es remarca en la carta que han fet arribar els eurodiputats al Parlament Europeu. En cas contrari, han apuntat que aquesta plataforma digital es podria convertir en una barrera lingüística. "Seria fonamentalment una contradicció", han defensat, una trentena de polítics com els republicans Jordi Solé, Diana Riba, els junters Carles Puigdemont, Clara Ponsantí, Toni Comín o Ernest Urtasun, dels comuns.  

Un benefici per a tots els ciutadans d'Europa

A més, han assegurat que habilitar les llengües que no oficials en aquestes plataformes també "serà beneficiós" per a tots els ciutadans de la UE, així com per al projecte. En aquest sentit, la carta conclou que es reclama que es "consideri la inclusió de totes les llengües d'Europa, encara que no siguin oficials EU,  gaudeixin d'una mena d'estatus oficial". 

Solé, que ha penjat la carta en el seu Twitter, ha assegurat que si es vol que "la Conferència sobre el Futur d'Europa sigui realment un espai de debat obert a tota la ciutadania, cal que l'app per participar-hi inclogui totes les llengües europees que gaudeixen d'algun tipus oficialitat, no només les oficials de la UE. També el català". 

 

El passat 10 de març el president de Parlament Europeu, David Sassoli, el primer ministre de Portugal, António Costa, en nom de la Presidència del Consell, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, van signar la Declaració conjunta relativa a la Conferència sobre el futur d'Europa, que té com a objectiu aplanar el camí per entaular una sèrie de debats i diàlegs, en els quals tots els ciutadans de la  UE puguin donar a conèixer les seves idees per a contribuir a configurar el futur d'Europa.

"El dia d'avui representa un nou començament per a la Unió Europea i per a tots els ciutadans europeus. La Conferència sobre el Futur d'Europa serà una oportunitat única perquè tots els ciutadans europeus i la nostra societat civil configurin el futur d'Europa, un projecte comú per al funcionament de la democràcia europea. Fem una crida a tots perquè facin sentir la seva veu en la construcció del que serà l'Europa del demà, l'Europa de tots", va afirmar aquell dia Sassoli.