El Diplocat s'ha acomiadat oficialment després que el govern espanyol hagi forçat la seva dissolució. Els ja extreballadors de l'entitat governamental han expressat el seu rebuig al tancament, del qual han denunciat els efectes negatius, i han negat el biaix independentista que l'executiu de Mariano Rajoy ha atribuït al Diplocat.

En un comunicat conjunt fet públic aquest matí, els exempleats consideren que el govern espanyol "s'ha extralimitat en les seves funcions", fins i tot les que s'inclouen en la vigència de la intervenció de l'autonomia catalana, amb la supressió del Diplocat. "L’article 155 no habilita l’Estat a dissoldre organismes autonòmics, ja que les mesures han de ser temporals i no definitives", assegura el text, que apunta a una cacera de bruixes independentista.

En aquest sentit, el Diplocat nega haver participat de la causa sobiranista, que —segons assenyalen— "mai hauria estat acceptada" pels membres de l'organisme. Ara bé, segons han apuntat els extreballadors, el que "molesta" al govern espanyol no és aquesta suposada vinculació entre l'independentisme i l'organisme, sinó més aviat el fet que Catalunya pugui tenir veu pròpia a l'estranger sense supeditar-se a les autoritats espanyoles.

 

Reobrir-lo en un futur

Els extreballadors del Diplocat acusen el govern espanyol d'exercir pràctiques "autoritàries" per a impedir la seva activitat i neguen haver tingut mai una intenció independentista. Els empleats asseguren haver fet difusió del dret a decidir però no d'haver apostat per una causa en concret.

Davant d'aquest fet, reclamen que un cop es constitueixi un nou executiu a Catalunya es torni a crear el Diplocat o una entitat similar perquè així es recuperi la seva activitat.