El municipi de Torrelameu, a la Noguera, ha estrenat aquest dissabte les plaques dels nou carrers dedicats als líders independentistes empresonats i la de la plaça que porta els noms dels set polítics que es troben exiliats a a Alemanya, a Bèlgica, a Escòcia i a Suïssa. El nomenclàtor oficial no canvia sinó que a partir d'ara conviuran les plaques dels noms dels carrers actuals amb el nom dels carrers de cada pres polític fins que siguin alliberats i també el de la plaça "fins que els exiliats puguin tornar a casa". Per exemple, el carrer Balaguer es converteix momentàniament en el carrer d'Oriol Junqueras, el carrer Forn serà el carrer Quim Forn o el punt neuràlgic del poble, la plaça de l'Església, és ara la Plaça dels Exiliats. L'acte d'estrena de les plaques ha comptat amb la presència de la dona i dels fills del vicepresident destituït pel 155 (i president d'ERC) i amb la de la parella de l'anterior consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, Ferran Civit.

De moment els canvis només són simbòlics, plantejats com a homenatge als polítics, ja que, segons l'alcalde, Carles Comes, només es plantejarien modificar el nomenclàtor en cas que la situació d'empresonament o exili es prolongués molt en el temps. Aquest reconeixement és inèdit a les terres de Lleida i també al conjunt del país ja que, si bé hi ha municipis que han dedicat places i carrers a l'1-O, encara no n'hi havia cap pels independentistes presos o a l'estranger.

Segons l'ajuntament de Torrelameu, governat per ERC, amb aquesta iniciativa "es vol donar suport tant als presos i als exiliats, com a les seves famílies, i contribuir que no es normalitzi aquesta situació de pèrdua de llibertat dels nostres polítics elegits democràticament". Afegeixen que es vol fer palès que a l'estat espanyol "no existeix una separació de poders" i posar de manifest que, en canvi, "la justícia belga, l'escocesa o l'alemanya no veu els delictes pels quals Espanya els vol processar".

El passat mes d'abril Torrelameu ja va dur a terme una iniciativa singular penjant les banderes de Suïssa, Alemanya i Bèlgica a la façana de l'Ajuntament com a reconeixement a la seva ''plena democràcia i llibertat'' i per remarcar la falta de separació de poders i la ingerència de la política en la justícia espanyola.

Concert en solidaritat amb Meritxell Serret

Cal recordar que Vallfogona de Balaguer, també a la Noguera, el poble natal de Meritxell Serret, acollirà el dissabte vinent, 16 de juny, un concert solidari amb "les persones preses i exiliades polítiques" i amb les seves famílies, organitzat per l'Associació Catalana pels Drets Civils, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Ajuntament de la localitat. Amb el lema de #FreeSerret, es durà a terme al pavelló poliesportiu i començarà a les 20 hores. El concert comptarà amb les actuacions de Tremendos, Vizuri, Band The Cool, Blue Rain, De la Torre, Xavier Serret, Jordi Pastor, La Reixa, Lo Martí de Térmens, Lo Pau de Ponts, The Referents i de Walkin' Roots. Així mateix, també es preveu l'assistència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i del vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. L'entrada serà gratuïta i els diners que es recullin de les aportacions voluntàries dels assistents, així com de la venda d'entrepans del sopar i de la barra, seran per a l'Associació Catalana pels Drets Civils, que aplega els familiars dels presos i exiliats catalans.