Una de les primeres intervencions que va protagonitzar el president, Quim Torra, després de prendre possessió del càrrec l'any passat va ser a les jornades que el Cercle d'Economia celebra a Sitges. Torra ha recordat aquesta circumstància quan ha pres la paraula aquest dijous en aquell mateix escenari i ho ha fet per denunciar que Catalunya un any després viu "un estat excepció constant que posa en risc els valors democràtics".

No només això, ha denunciat que amb el govern del PSOE s'ha mantingut una estratègia repressiva que fa impossible una sortida democràtica i que està tenint impacte en la vida econòmica del país. 

Quim Torra cercle d'economia - Sergi Alcàzar

Per aquesta raó, el president ha reclamat als representants del món econòmic català que avui l'escoltaven que "siguin a la primera fila en la defensa de la qualitat democràtica de les institucions i en la defensa d'allò que vol un 80% de la ciutadania, un referèndum per decidir el futur polític del país". "Els demano que parlin alt i clar, aquí i a Madrid, per fer saber que són al costat de la radicalitat democràtica", ha reblat.

El president ha emplaçat els empresaris a "prendre part" i "implicar-se a buscar la solució transformadora del país". "És també la seva responsabilitat. Aquest país l'hem d'aixecar junts. Això no és política. És una necessitat de país", ha reclamat.

Amb una sala en què gairebé una tercera part de les cadires havien quedat buides, la intervenció ha estat acollida amb els aplaudiments que marca la més pura formalitat. Tot seguit, se li han plantejat diferents qüestions per part dels presents, cosa que no va passar amb Carles Puigdemont quan es va presentar davant del mateix auditorio dos anys enrere.

Les preguntes s'han interessat sobre l'estratègia del Govern per respondre als reptes econòmics i per superar la "decadència" provocada per la crisi, però també sobre qüestions polítiques, entre les quals, una valoració sobre la presidència de la Cambra de Barcelona. "Simplement em limitaré a felicitar els guanyadors", ha respost Torra, que s'ha emparat en la voluntat de defensar la pulcritud electoral. La resposta no ha agradat al president de l'entitat.

Al llarg de la seva intervenció, el president ha recordat que un any enrere, el seu govern va haver de recuperar les institucions suspeses pel 155 i fer front a la força de la repressió d'un aparell de l'Estat "en tots els seus nivells, inclòs l'econòmic".

Quim Torra cercle d'economia - Sergi Alcàzar

Ha recollit l'informe que ahir va presentar el Col·legi d'Economistes de Catalunya per assenyalar la responsabilitat de l'Estat en la marxa de seus d'empreses catalanes i per denunciar les pressions que van protagonitzar i el perill que això ha representat per l'economia, posant "en risc dues de les principals entitats financeres".

Torra ha denunciat l'exili, la judicialització i la no acceptació dels resultats electorals, que fan evident la suspensió dels diputats independentistes empresonats així com l'impediment que s'està plantejant perquè assumeixin els seus escons al Parlament Europeu. "Si no s'atura aquesta estratègia repressiva és impossible que s'imposi la via democràtica", ha alertat.

En aquest mateix sentit, ha recordat l'informe de les Nacions Unides que reclama la sortida en llibertat dels presos i la caiguda de dues posicions d'Espanya en l'eurobaròmetre sobre Justícia, fins a la posició 25 de 28 en confiança de la ciutadania.