El conseller Toni Comín, fa balanç d'un any de l'1-O i no s'està de fer autocrítica. Comín admet que el Govern "potser" no estava prou preparat per implementar la República "en un escenari de repressió". "Accepto -i seria la meva principal autocrítica- que en tota l'estratègia que vam liderar des del Govern potser no estava prou dissenyat quina seria la gestió per implementar aquest mandat en un escenari de repressió", diu en una entrevista amb l'ACN.

Segons ell, el Govern tenia "molt planificat" com volien que fos la "materialització" de la República en un escenari d'acord o negociació amb el govern espanyol. "Però un cop arriba el moment, hi ha una estratègia per implementar el mandat que és, per dir-ho d'alguna manera, un combat que el voldríem curt però que entenem que probablement serà llarg", afegeix.

"La convicció que la intensitat repressiva de l'estat espanyol se sortiria completament dels marges d'un estat de dret europeu, va començar sobretot -almenys pel que fa a mi- aquell dia", assegura sobre la violència policial en algunes escoles o ambulatoris per aturar la votació del dia 1. "Ens pensàvem que això seria una barrera que els costaria més de traspassar: destrossar la reputació de l'estat espanyol com estat democràtic, treure's la careta i vulnerar els drets civils de manera descarada", confessa. A partir de l'1-O, però, van "entendre" que no. "Va quedar clar que la seva reputació internacional els era igual", sentencia.

L'error de suspendre la independència

En els dies posteriors a la votació, el Govern va declarar la independència i va suspendre-la de forma immediata -un fet que el mateix Puigdemont ha reconegut que va ser un "error"-. Comín accepta que "si hi va haver algun error seria aquest" però defensa que l'error va ser "en el sentit d'haver caigut en una trampa, la trampa que semblava que s'obria una porta per fer una mediació internacional". "Nosaltres sempre hem estat els adalils a resoldre-ho de manera dialogada [...]; a la que s'obre una porta diferent de la via unilateral nosaltres la intentem aprofitar i els dies previs al deu d'octubre semblava que aquesta porta s'obria", assenyala Comín

"Això es va demostrar ràpidament que no era així: vam suspendre la declaració i una setmana més tard empresonaven els Jordis", indica. "Vam jugar net i els altres no? Prefereixo equivocar-me per honest que no pas una petita victòria tàctica de trampes i de repressió, que és el que va tenir el govern espanyol", replica el conseller sobre la decisió del Govern.

El mandat de l'1-O

Amb tot, el republicà no veu "contradicció" entre dir ara que el referèndum de l'1-O és un mandat "vigent" i alhora buscar el referèndum acordat. "És perfectament compatible, mentre no hi hagi un mandat millor, el mandat és aquell", conclou. "Per tant, treballem per materialitzar el mandat però sempre estarem oberts a què aparegui el Cameron espanyol que ens digui que fem un referèndum acordat com el d'Escòcia", afegeix.

Per a Comín el referèndum va ser "una victòria rotunda i absoluta", no només per "l'astúcia logística de la gent". "L'u d'octubre van intentar que la gent s'espantés i se n'anés a casa i la gent va protegir les urnes i les paperetes amb el seu propi cos", recorda.

Va ser, afegeix, "una gran llavor immensa" sense la qual la República no seria possible. "Però les llavors perquè creixin s'han de regar i abonar i per tant tenim molta feina a fer encara", admet. En aquest sentit, assegura que des de l'1-O hi ha un combat "democràtic" i "pacífic" que s'està desplegant en els fronts judicial, institucional, civil i l'opinió pública internacional. Fronts en què, a parer seu, s'està avançant "moltíssim".