El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) farà pública avui la sentència sobre l'escó del president d'ERC, Oriol Junqueras, al Parlament Europeu. El Tribunal s'haurà de pronunciar sobre la decisió del president de l'Eurocambra, aleshores David Sassoli, de declarar vacant l'escó després que el Suprem havia condemnat Junqueras per la seva participació al procés, tot i que gaudia de la immunitat com a eurodiputat des del moment en què es van proclamar els resultats dels comicis europeus. El líder republicà va recórrer contra aquella decisió davant del TGUE, que va donar la raó al Parlament Europeu, per la qual cosa el polític independentista va presentar aquest recurs de cassació davant del TJUE.

L’advocat general del TJUE Maciej Szpunar, ha avalat la decisió del president del Parlament Europeu de limitar-se a informar de l’acabament del mandat de Junqueras. El pronunciament de l'advocat general no és vinculant, però acostuma a avançar el sentit la sentencia del tribunal. Szpunar, sense entrar a valorar l'actuació del Tribunal Suprem en aquest procediment, va argumentar en el seu escrit que la decisió depenia de l’Estat espanyol i que el Parlament Europeu no té competències al respecte.

Empresonat malgrat la immunitat

Junqueras va ser escollit eurodiputat el 26 de maig del 2019, però no va poder prendre possessió de l'escó perquè es trobava en presó preventiva mentre el Suprem el jutjava per la seva participació al procés i no se li va concedir el permís per acudir al Congrés a acatar la Constitució. Mig any més tard, el 19 de desembre del 2019, el TJUE va deixar clar que el polític independentista disposava de la immunitat com a membre de l'Eurocambra des del moment en què es van proclamar els resultats dels comicis, sense necessitat d'altres condicionants, com l'acatament de la Constitució que imposa la Llei Electoral espanyola. 

Aquest pronunciament del TJUE va ser el que va permetre que Carles Puigdemont i Toni Comín prenguessin possessió dels seus escons. Això no obstant, en aquests mesos el Suprem ja havia condemnat a Junqueras a 13 anys de presó i inhabilitació absoluta pels delictes de sedició i malversació.

Rebuig del Suprem

El Suprem va rebutjar declarar la nul·litat de la sentència de Junqueras ni tampoc deixar-lo en llibertat, argumentant que, segons la legislació espanyola, en el moment en què va ser escollit no gaudia d'immunitat parlamentària. Davant d'aquesta situació, el president del Parlament va instar l'Eurocambra a prendre nota de l'elecció de Junqueras amb efectes del 2 de juliol del 2019 i, alhora, va declarar vacant el seu escó.

Junqueras va recórrer contra aquesta decisió davant del TGUE, però l'octubre del 2021, aquest tribunal va desestimar el recurs.