El diari nord-americà The New York Times ha publicat en la seva edició en castellà, un article de l'argentí Martín Caparrós que descriu la dificultat que té Espanya "per ser un país".

L'article, titulat "No és fàcil ser Espanya", detalla la dificultat que té per articular consensos, a diferència dels altres Estats europeus. "No és fàcil ser un país. En general no és fàcil; per a Espanya, encara menys. El tema reapareix de tant en tant i ha tornat a esclatar fa uns dies, quan una vocalista mòdicament oblidada, Marta Sánchez, es va colar a totes les converses per haver cantat la lletra d'un himne que no té lletra", assenyala.

L'article detalla que Espanya no ha aconseguit consensuar un himne amb lletra, i que l'actual no en té perquè prové d'una música militar. Tot plegat porta als seguidors de la selecció espanyola de futbol a "taral·lejar un estrany Ohohohohoh". The New York Times pronostica que la lletra de Marta Sánchez tampoc tindrà èxit, per la seva escassa qualitat. "La lletra de Marta Sánchez tampoc té grans possibilitats. És parcial i carrinclona, amb déus i afalacs, verbs sense conjugar", apunta.

El diari recorda que la identitat nacional es fonamenta en símbols comuns, i recorda que Espanya "-gairebé- no en té". "Quan els espanyols espanyolistes surten al carrer els importa sobretot dir que són espanyols: el grau zero sempre està pendent. Llavors acostumen a cantar “Yo soy español, español español”, com si necessitessin repetir-ho per convèncer-se i haguessin de construir-ne els fonaments cada vegada", apunta.

L'article recorda que a Espanya no hi ha herois nacionals, ni història comuna, no estan consensuats. "I, per postres, la idea d'unitat va ser un eslògan franquista que deia que Espanya havia de ser "Una, grande y libre". Contra aquesta unificació forçosa es va armar el país de les autonomies; és difícil fer un país d'aquest conglomerat", conclou.

El diari també repassa la figura de Felip VI, que creu que és el símbol abstracte que "millor funciona". Excepte quan parla. "El Rei té el problema que parla, i en parlar desuneix: fa uns mesos va prendre partit pel govern central en el conflicte català, i es va alienar milions de suposats súbdits", assenyala.