L’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras ha estat seleccionat com un dels dotze membres del grup del Parlament Europeu que farà seguiment del Brexit, i serà l'únic representat de l'Estat espanyol que formarà part d'aquest equip.

Terricabras, com a president de l’Aliança Lliure Europea, la família política dels partits nacionalistes i independentistes, compartirà equip amb l’encara president de l’Eurocambra, Martin Schulz, el negociador pel Brèxit de la Comissió Europea, Michel Barnier, i els caps dels grups parlamentaris al Parlament, entre els quals no hi ha cap altre espanyol.

“Veure com evoluciona i quines possibilitats hi ha d’entesa amb Escòcia, i de nova relació d’Escòcia amb Europa, pels catalans em sembla d’una importància extraordinària”, ha assegurat Terricabras a l’ACN després de ser seleccionat per aquest comitè negociador. 

L’equip de seguiment i negociació de l’Eurocambra “ha d’explorar com es pot fer el Brèxit” perquè “ara hi ha opinions molt contraposades” i “a vegades francament rebutjables”, ha destacat Terricabras, que compartirà feina, també, amb l’eurodiputada del Sinn Féin Martina Anderson, l’altra representant seleccionada que no té un dels grans càrrecs de l’Eurocambra. 

“Alguns diuen que el que s’ha de fer és castigar els britànics perquè volen marxar, i això em sembla absolutament inacceptable, senzillament han pres una decisió democràtica, que a mi m’agradarà poc o gens, gens de fet, però que han pres”, ha indicat. “D’altres diuen que s’ha de fer com si no hagués passat res, i això tampoc”, ha afegit, mentre remarcava que l’equip seleccionat haurà de trobar l’equilibri per assolir “un Brèxit de debò, però que no sigui d’enemistat”. 

Terricabras ha descrit com a “important” que un català pugui tenir “una mirada interior sobre com evoluciona el cas escocès” però també el d’Irlanda del Nord, Gal·les o, fins i tot, Gibraltar. Per a l’eurodiputat d’ERC, conèixer “com evoluciona i quines possibilitats hi ha d’entesa no només amb Escòcia, sinó de nova relació d’Escòcia amb Europa” té una “importància extraordinària” perquè “pot ser interpretat” en clau catalana. 

“El Brèxit és un fet bàsicament polític”, ha assegurat l’eurodiputat republicà. “Veure quines possibilitats i quin recorregut té la presència d’Escòcia ens obre perspectives per veure quines possibilitats i quin recorregut pot tenir una Catalunya que es plantegi ser membre de la UE, i per tant, vagi a un referèndum amb Espanya”, ha conclòs. 

La primera reunió d’aquest grup negociador del Brèxit a l’Eurocambra és aquest dimecres a les 15.30 hores al Parlament Europeu