En el tercer aniversari de l'1-O, la cadena internacional Russia Today (RT), en la seva edició en alemany, explica els punts claus del conflicte entre Catalunya i Espanya en un article que titula: "Catalunya pertany a Espanya? Quan s’han d’aclarir legalment les qüestions polítiques". 

La televisió pública russa ha posat l'accent que la voluntat d'independència es va accelerar entre el 2008 i 2009 "arran de la crisi financera" i que, en el cas dels catalans, els motius per separar-se d'Espanya són, principalment, econòmics, culturals i històrics.  Arran d'això, Catalunya va escollir el 2015 un govern que es va fixar com a objectiu la independència d'Espanya. Per assolir la fita era primordial celebrar un referèndum, però el govern espanyol va tancar la porta aquesta opció.

Tot i això, ha destacat RT, l'1 d'octubre es va celebrar aquest referèndum i un 42,5% dels electors van anar votar i un 90% ho van fer a favor de la independència. Ara bé, també ha destacat la violència policial que es va viure aquells dies i, com això, podria haver desincentivat que algunes persones anessin a votar. 

ALDARULLS CDR 3 ANIVERSARI 1-O - SERGI ALCÀZARUna bandera en una manifestació que va tenir lloc tres anys després de l'1-O on es recorda que els catalans van votar / Sergi Alcàzar

Situació preocupant a Catalunya

"​El resultat del referèndum va ser suficient perquè el govern regional declarés la independència de Catalunya d'Espanya poc després. Madrid va respondre ràpidament al tombar el Govern i ordenar noves eleccions sobre la base d’un article d’emergència de la constitució espanyola", ha remarcat RT en l'article, que ha afegit: "Catalunya no s’ha calmat des d’aleshores". Bona mostra d'això, segons la cadena, és que el desembre del 2017 va tornar a guanyar l'opció independentista a les urnes. 

Des de llavors, ha alertat la cadena, la "situació a Catalunya continua sent preocupant", ja que arran d'aquests fets s'ha decretat presó pels polítics que van permetre el referèndum alhora que el presindet Carles Puigdemont "va fugir a l'estranger i no ha tornat a entrar al seu país fins al dia d'avui, en cas contrari també seria arrestat".

Russia Toda portadaInici de l'article Russia Today, versió en alemany, on analitza la situació del conflicte entre Catalunya i Espanya

A més, ha recordat, que aquest dilluns també va sortir la sentència del Tribunal Suprem que ratificava la inhabilitació per un any i mig del fins ara president català Quim Torra condemnat per desobediència per no despenjar una pancarta en favor dels presos polítics durant la campanya electoral de les eleccions generals del 28 d'abril del 2019.

"Alguns jutges han decidit que ja no puc ser el president de Catalunya. Vull dir-vos que cap llei injusta ni cap acte de venjança poden derrotar la democràcia", són unes declaracions de Torra que recull Russia Today en el seu article on explica que el president portarà el cas als tribunals europeus. 

El mateix dia que es va saber el veredicte, milers de persones van sortir al carrer arreu de Catalunya, ha indicat RT. En el cas de Barcelona es van llançar petards, pedres, caps de porcs i bosses d'escombraries a la policia alhora que es van cremar containers. 

Tal com explica RT, el vicepresident, Pere Aragonès, ha assumit funcions de president i s'han de convocar eleccions a començaments del 2021. "El mateix Torra ja ha demanat que les eleccions anticipades es converteixin en un referèndum sobre la secessió d’Espanya", ha assenyalat la cadena russa, que ha conclòs: "Caldrà veure si la destitució de Torra en plena crisi de coronavirus i gairebé tres anys després del referèndum d’independència conduirà a una nova escalada del conflicte. Com va comentar l'emissora espanyola RTVE, ara hi ha 'una gran incertesa' a Catalunya."