El Tribunal Constitucional no acceptarà les futures recusacions del president a l'exili, Carles Puigdemont. Considerant que les recusacions del també eurodiputat de Junts són una maniobra per bloquejar i condicionar la revisió del seu cas, el TC rebutjarà tots els pròxims intents de Puigdemont d'acusar la falta d'imparcialitat dels magistrats. Així ho han informat fonts jurídiques de l'alt tribunal a El Confidencial.

De moment, les recusacions de Puigdemont i altres polítics independentistes ja han aconseguit que els magistrats Antonio Narváez i Cándido Conde-Pumpido hagin d'abstenir-se en les decisions relacionades amb el procés, i amb aquest nou moviment del TC pretenen evitar que això torni a passar amb altres magistrats.

Les recusacions

Aquest dimecres, el ple jurisdiccional del Tribunal Constitucional ha aprovat l'abstenció de l'exfiscal i magistrat del TC, Conde-Pumpido, per a les causes relacionades amb els presos i exiliats independentistes. La votació arriba després que el magistrat presentés a principis d'abril un escrit d'abstenció per als recursos d'empara relacionats amb el procés.

Candido Conde Pumpido TC EFE

De moment, les recusacions de Puigdemont i altres polítics independentistes ja han aconseguit que el magistrat Cándido Conde-Pumpido hagi d'abstenir-se en les decisions relacionades amb el procés. / Europa Press

La defensa del president Puigdemont va ser la primera a presentar escrits sol·licitant la recusació de Conde-Pumpido en els recursos sobre l'1-O al·legant que no és "neutral" ni "imparcial". Posteriorment, s'hi van afegir la defensa del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva.

Un altre dels magistrats de l'alt tribunal, Antonio Narváez, també s'ha apartat dels casos sobre el procés després que diversos dels condemnats el recusessin per unes manifestacions que va fer en una conferència qualificant els fets del 2017 de "cop d'estat". D'aquesta manera, ara hi ha nou magistrats encarregats d'estudiar els recursos d'empara dels presos i exiliats.

La conferència de Conde-Pumpido

En el cas del magistrat Conde-Pumpido, les recusacions es basen en una conferència que va tenir lloc el 23 de novembre del 2017 al Congrés dels Diputats en la qual va manifestar la seva "preocupació" pels fets que llavors s'estaven produint a Catalunya. 

"Em preocupa la utilització populista de la contraposició entre una suposada legitimitat democràtica directament emanada del poble i lliurement interpretada pels qui la invoquen, i la legalitat, la legalitat emanada d'una Constitució que —aquesta sí- ha estat majoritàriament aprovada", va afirmar el magistrat i exfiscal general de l'Estat.

 

Imatge principal: El president a l'exili i eurodiputat, Carles Puigdemont. / Europa Press