El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d'empara presentat pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, contra la Junta Electoral Central (JEC) per haver-li denegat la possibilitat d'acatar la Constitució per altres mitjans que no fos la compareixença personal davant la JEC per poder obtenir l'acta d'eurodiputat. El ple del TC ha conclòs per unanimitat que el motiu pel qual Junqueras demanava l'empara s'ha extingit, ja que el Parlament Europeu va acceptar la seva elecció com a eurodiputat el gener del 2020 sense que hagués estat necessari prometre la Constitució. El tribunal considera que el fet que la decisió de l'Eurocambra fos posterior a l'acord de la JEC, de l'octubre del 2019, i anterior a la presentació del recurs, implica que la pretensió del republicà es va complir.

Cal recordar que si l'Eurocambra va reconèixer l'escó de Junqueras va ser arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del desembre del 2019, en què va reconèixer la seva immunitat parlamentària des del moment en què va ser proclamat electe, el 13 de juny d'aquell any. La JEC havia denegat la credencial d'eurodiputat al republicà al·legant que no podia acatar la Constitució a través d'una acta notarial, com demanava Junqueras, sinó que havia de fer-ho en persona, malgrat que estava en presó preventiva. En aquest sentit, el TJUE va assegurar que la condició d'eurodiputat s'obté només per la "mateixa elecció" a les urnes, qüestionant que el jurament de la Constitució fos un requisit imprescindible per ser eurodiputat.

 

Per poder prendre possessió del càrrec, Junqueras havia de sortir de la presó i traslladar-se a Brussel·les, però el Tribunal Suprem li ho va impedir, argumentant que la sentència del judici del procés de l'octubre del 2019, per la qual era condemnat a 13 anys de presó i inhabilitació, suposava la suspensió de la condició d'eurodiputat i la consegüent pèrdua d'immunitat. En aquest sentit, va defensar que el judici havia conclòs i havia quedat vist per sentència el dia abans que Junqueras fos proclamat electe.   Arran de la decisió del Suprem, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va declarar vacant l'escó de Junqueras el gener del 2020. El líder d'ERC ho va impugnar davant del Tribunal General de UE amb una sèrie de recursos, que van ser inadmesos. El desembre del 2022, el TJUE també va desestimar un recurs de cassació, i va explicar que la finalització del mandat de Junqueras arran de la seva condemna obeïa a la llei espanyola i que el Parlament Europeu no podia fer res més que prendre nota.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!