El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha començat a notar l'efecte bumerang que suposa el veto que va fer al president Carles Puigdemont i al conseller Toni Comín, després que la setmana passada no els permetés accedir a la seu del legislatiu europeu per acreditar-se. La situació no para de complicar-se cada dia que passa.

El corresponsal del diari francès Libération, Jean Quatremer, considerat un referent periodístic de la UE, ha apuntat que a Tajani li està creixent un problema per haver pres la decisió de vetar l'entrada a Puigdemont i Comín de forma unilateral. "Antonio Tajani, president conservador del Parlament Europeu, s'ha 'oblidat del tot' de consultar la mesa (els grups polítics) abans de prohibir l'accés als locals a Carles Puigdemont, eurodiputat català. És una decisió presa amb Klaus Welle, secretari general del Parlament (de la CDU alemanya, com el secretari general de la UE, Martin Selmayr", ha indicat.

El malestar a la mesa del Parlament Europeu és evident. Quatre vicepresidents han retret avui a Tajani que no els hagués consultat la polèmica decisió, que a més no té precedents en el legislatiu comunitari. 

"He escrit al president del Parlament Europeu per preguntar-li qui i per què va prendre la decisió de no permetre l'accés als tres eurodiputats catalans recentment elegits, que s'han presentat a les eleccions, i que també estan subjectes a una decisió judicial a Espanya", ha indicat el vicepresident liberal txec Pavel Telička

En termes similars s'han expressat la socialista francesa Sylvie Guillaume i el polonès conservador Zdzisław Krasnodebski, també vicepresidents.

La vicepresidenta Heidi Hautala (Verds) fins i tot ha demanat que la mesa pugui discutir la prohibició d'accés a Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats electes la setmana passada. La finlandesa espera que Tajani "expliqui amb detall" les raons de la seva decisió a la pròxima reunió d'aquest òrgan, prevista pel 17 de juny. 

Però l'impediment de l'entrada a Puigdemont encara està tenint més conseqüències. Si el veto inicial de les acreditacions era a Puigdemont, Comín, i també Oriol Junqueras, al final Espanya va demanar que afectés tots els eurodiputats de l'Estat per no contradir la tesi de la JEC que per tenir l'acta cal haver promès la Constitució espanyola a Madrid. Però avui la teoria ha quedat en entredit quan Esteban González Pons ha participat ja com a eurodiputat en una reunió del Partit Popular Europeu, i ha estat escollit vicepresident del grup del PPE. Ha fet evident que no calia per a això prometre abans cap Constitució a la capital espanyola. L'acte a Madrid no està previst fins al 17 de juny.

La també eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha explicat el nomenament a la xarxa, amb enorme satisfacció.

El PP també s'ha felicitat pel nomenament.