La sala III del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha emès una resolució que força els ajuntaments a posar una fotografia de Felip VI a les sales de plens. En aquest sentit, argumenten la decisió pel fet que la presència de la imatge del monarca a un lloc "preferent" dels espais on es fan els plens està regulada per una normativa estatal de rang superior a qualsevol reglament municipal. D'aquesta forma, doncs, desestima el recurs de l'Ajuntament de Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que deia que el consistori havia infringit l'obligatorietat d'aquesta norma quan va retirar l'efígie del rei.

En concret, el Tribunal Suprem remet a l'article 85.2 del Reglament d'Organització i Funcionament de les Entitats Locals, que disposa que "en un lloc preferent del saló de sessions estarà col·locada l'efígie del rei". Per a l'alt tribunal, la norma deixa clar que "ha d'estar present el símbol de la forma política de l'Estat, fent-se visible que el poder local s'exerceix amb coherència amb aquesta forma política".

El Suprem afegeix que "no s'exclou la possibilitat que sobre aquesta matèria hi hagi alguna regulació municipal, sempre que sigui complementària i respectuosa amb el reglament estatal".

De fet, la sentència va més enllà i es manifesta sobre un vot particular que va emetre un dels magistrats en la resolució emesa pel TSJC: sosté el Suprem que aquest "té raó" quan assegura que l'obligatorietat de la presència de la imatge de Felip VI "hauria de ser una norma amb rang formal de llei".

La controvèrsia amb l'Ajuntament de Barcelona

En el ple de l'Ajuntament de Barcelona del 29 de desembre de 2015, es va aprovar un canvi del seu Reglament Orgànic Municipal per deixar escrit a l'article 75.2 que "la representació d'elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent al Saló de Sessions ha de respondre a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, i als principis democràtics, de neutralitat religiosa i de catalanitat". En aquest sentit, deixava en mans d'una majoria de dos terços del Ple la decisió sobre la presència d'aquests elements.

 

Barcelona va ser un dels ajuntaments que va retirar la imatge de Felip VI i el cas va arribar als tribunals. El TSJC ja declarava nul l'article 75.2 i obligava a l'Ajuntament a tornar a penjar la fotografia del monarca. El consistori va inclinar-se per presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem i, tot i que el text del reglament de Barcelona no menciona res relatiu al rei, l'òrgan judicial ha resolt aquest dimarts que l'article 75.2 no era una "regulació complementària", sinó que "clarament incomplia l'article 85.2 del Reglament d'Organització i Funcionament de les Entitats Locals", en la línia del que sostenia l'Advocacia de l'Estat.

 

Imatge principal: Regidors de l'Ajuntament de Barcelona intenten tornar a posar la imatge de Felip VI. ACN.