Sumar ha enviat un informe a la Comissió de Venècia donant suport a la legalitat de la llei d'amnistia i criticant la postura "numantina" del PP i Vox, als quals acusa de mancar de suport jurídic seriós en les seves crítiques a la llei impulsada arran de l'acord d'investidura del PSOE i Sumar amb les forces independentistes. L'informe, coordinat pel portaveu de Justícia de Sumar al Congrés, Enrique Santiago (IU), arriba deu dies després de la visita d'una delegació de la Comissió de Venècia a Madrid per analitzar la situació. Segons Sumar, l'objectiu del PP i Vox en criticar l'amnistia és deslegitimar al govern espanyol. En aquest sentit, rebutgen les acusacions d'intromissió en les competències del poder judicial i d'agressió a la seva independència, assegurant que la llei d'amnistia busca "resoldre una ferida anímica" generada pel referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

L'informe de Sumar assenyala que des de llavors s'han obert desenes de causes judicials contra persones relacionades amb el referèndum, i menciona la derogació del delicte de sedició i la concessió d'indults a líders independentistes com a part del procés de "normalització política" a Catalunya. No obstant això, destaca que encara hi ha centenars de persones imputades, com regidors o directors d'escoles que durat l'1-O van ser col·legis electorals, per les quals "cal buscar una solució". Sumar considera que resoldre la situació d'aquestes persones seria un pas endavant en la normalització política a Catalunya.

L'informe ha estat enviat a la Comissió de Venècia després que una delegació d'aquest òrgan europeu es reunís a Madrid amb grups parlamentaris i membres de l'executiu espanyol per recopilar informació abans d'emetre les seves conclusions sobre la llei d'amnistia. La Comissió de Venècia, oficialment coneguda com a Comissió Europea per a la Democràcia pel Dret, juga un paper crucial en l'avaluació de la conformitat de les lleis i pràctiques dels estats membres amb els estàndards internacionals en matèria de democràcia i drets humans. Per aquest motiu, volen seguir de prop el procés de tramitació de l'amnistia, arran de les demandes del PP a Europa que al·lega una suposada "inconstitucionalitat" i "amenaça" que suposa, segons els populars, per l'estat de dret a Espanya.

Cap país europeu exclou el terrorisme de l'amnistia, segons la Comissió de Venècia

Cap país europeu exclou de les seves lleis d'amnistia els delictes de terrorisme. Així es desprèn d'una taula comparativa que ha fet pública la Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa, que està elaborant un informe sobre l'amnistia a petició del PP. Segons aquest estudi comparatiu, d'entre els estats membres de la Comissió de Venècia, només el Brasil i el Kirguizstan deixen fora els delictes de terrorisme de l'amnistia; mentre que en el cas de Xile s'inclouen condicionants específics perquè aquest tipus de delictes s'hi puguin acollir. Aquesta comparativa que ha fet la Comissió s'emmarca en l'informe sobre l'amnistia que està elaborant aquesta entitat del Consell d'Europa, la conclusió de la qual no és vinculant, però suposa una veu autoritzada en matèria d’estat de dret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!