La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha denunciat avui que la intervenció de les finances de la Generalitat per part de l'Estat està bloquejant més de 10 milions d'euros destinats a subvencionar projectes de més de 500 entitats socials. Bassa ha qualificat el fet d'"atac directe al teixit associatiu i cívic" de Catalunya.

Segons ha assegurat el Govern, es tracta de les ajudes que reben les entitats socials per als seus projectes a través de la convocatòria ordinària de subvencions a projectes i entitats de caràcter social (COSPE).

La Generalitat assegura que 307 entitats que havien de rebre un total de 4,5 milions d'euros anuals de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC) i altres 224 que havien de percebre 5,51 milions d'euros de la Direcció General de Joventut veuran perjudicada la seva activitat.

D'aquestes, el Govern estima que un percentatge elevat quedaria "en una situació econòmica molt compromesa si el bloqueig es manté podent provocar la incapacitat per seguir l'activitat ordinària".

La consellera Bassa ha denunciat que "es tracta d'un atac directe al teixit associatiu i cívic del nostre país" i ha lamentat la "nul·la sensibilitat de l'Estat davant la tasca que fan les entitats del nostre país contra l'exclusió social i a favor de la igualtat d'oportunitats".

Quines activitats queden afectades?

En el cas de la DGACC, segons Bassa, els projectes que reben aquesta subvenció són els destinats a encarar la lluita contra l'exclusió social, ja sigui impulsant programes d'acció comunitària, que afecten voluntaris, població gitana, nens, joves, dones, famílies, immigrants, drogodependents, persones amb malalties mentals, amb discapacitat i persones grans, que es troben en risc d'exclusió social.

Sobre Joventut, es tracta d'entitats que realitzen activitats d'educació en el temps lliure dirigides a nens i joves com a instrument de cohesió social.

Segons la Generalitat, la COSPE és una convocatòria plurianual "i, per tant, el seu bloqueig no només compromet als programes d'aquest any sinó també els previstos pel 2018, molts dels quals no podrien executar-se".

Bassa ha assegurat que per a les entitats que reben ajudes de la DGACC, s'estima que l'impacte econòmic que la convocatòria té en les nòmines és d'aproximadament un 70% "que significa que uns 1.300 treballadors podrien quedar afectats per aquest bloqueig de l'Estat".

"La intervenció també comporta una afectació directa a les pròpies entitats, ja que la decisió es fa efectiva en el mes d'octubre del 2017, amb pràcticament tot l'any transcorregut i amb bona part de les despeses associats a aquests programes ja invertits", ha denunciat la consellera.