L'apropiació del nom de Junts per Catalunya és el que porta més de corcoll les negociacions entre el nou partit que vol crear el president a l'exili Carles Puigdemont i la direcció del PDeCAT. Podria començar a clarificar-se a partir del 25 de juliol, la data marcada per celebrar la primera assemblea constituent i la direcció del projecte de Puigdemont, però es trobarà amb un escull: la negativa per apropiar-se de la marca.

En una entrevista a Ràdio 4, l'alcalde de Mollerussa i diputat del Parlament, Marc Solsona, afirma que això dependrà del que decideixi la seva formació: "Junts per Catalunya només és possible amb el PDeCAT, tant la marca, el partit com els seus drets". Solsona, en la línia del president del partit David Bonvehí, afegeix: "No ens apropiem de res, només diem el que és i a partir d'aquí parlem del que calgui".

Critica voler crear un partit des de twitter

Solsona, sense posar noms propis, ha lamentat que "hi ha moments que alguns volen formar un partit via twitter i això no ajuda a crear un clima de confiança en positiu a l'hora de negociar". Per tot plegat, conclou que el futur d'aquest espai no depèn d'ells: "No trenquem res nosaltres. És lògic voler marxar i crear un partit nou però no quedar-te i no deixar operar".

L'alcalde de Mollerussa no nega una certa preocupació de cara a la imatge i la confusió que tot plegat pot comportar en unes eleccions: "La gent no sabrà a qui votar, aquí parlem molt d'unitat i més aviat és escassa". Per tot plegat, reivindica la prevalença dels seus: "El PDeCAT és subjecte nuclear de la política catalana, ja hi érem abans de tothom".

Qui té la marca?

El diari ARA afirma que "s'està tramitant una modificació dels estatuts de la formació política Junts per Catalunya al registre de partits". La finalitat és canviar els representants legals que siguin favorables a la línia del president Puigdemont. Cal recordar que JXCat es va inscriure l'any 2018, amb Marta Pascal com a secretària general. En el moment de la inscripció estava l'exconsellera municipal del PDeCAT a l'Eixample de Barcelona, Laia Canet Sarri. Així doncs, no consta de manera formal la direcció del PDeCAT. En definitiva, haurà de quedar clar el seu registre i totes les especificacions com ara la seva seu social.

Una cosa són els tràmits jurídics i l'altra la seva representació electoral. A les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre del 2017, Junts per Catalunya era el nom d'una coalició entre el PDeCAT i CDC. Aquest matís significa que són els dos partits els qui tenen els drets electorals, en cap cas JXCat. Saber com es resol aquest punt condicionarà la representativitat durant la propera campanya: qui es queda amb els espais de propaganda o la presència assegurada en els mitjans públics.