El president de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat majoritari dels funcionaris de l'Estat, Miguel Borra, ha afirmat avui que és "impossible" el transvasament automàtic de funcionaris de l'Estat a la Generalitat i ha advertit que un empleat públic català que infringeixi la Constitució "pot perdre el seu nomenament".

Després de reunir-se a Barcelona amb el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, Borra ha sortit al pas d'un esborrany de la llei de transitorietat jurídica, impulsat per Junts pel Sí i la CUP i a què ha tingut accés el diari El País, que preveu desconnectar jurídicament Catalunya d'Espanya.

Segons aquest esborrany, en cas d'independència, la Generalitat assumiria els 29.000 treballadors públics de l'Estat a Catalunya i s'establiria l'obligació per a policies i jutges de sol·licitar la nacionalitat catalana per seguir exercint.

"És impossible que un funcionari o personal laboral de l'administració general de l'Estat passi de manera automàtica a dependre d'un altre ocupador diferent com és el Govern català", ha subratllat Borra, que ha al·legat que aquest transvasament "no està recollit en l'ordenament jurídic espanyol". Per a Borra, en el que respecta als empleats públics de l'administració general de l'Estat, aquesta previsió "és senzillament impossible" i a més representa una "amenaça".

Complir ordres il·legals

Borra ha recalcat que "tant l'estatut bàsic de l'empleat públic com la llei de funció pública catalana reconeixen com a falta molt greu no acatar la Constitució i no respectar els Estatuts d'Autonomia".

Per tant, ha dit, "un funcionari de la Generalitat ha d'acatar la Constitució i l'Estatut", de manera que si complís una "ordre il·legal cometria una infracció" i "depenent del grau de la infracció podria perdre fins i tot el seu nomenament".

"No poden coexistir dos ordenaments jurídics paral·lels", ha remarcat Borra, que considera que obligar jutges i policies a tenir la nacionalitat catalana per seguir exercint implicaria "una situació que no té cap aspecte de legalitat jurídica".

Empara legal de l'Estat

CSIF, que segons ha destacat Borra és el sindicat majoritari en l'administració general de l'Estat, ja ha demanat "aclariments" al Govern català, que avui ha suggerit que aquest esborrany de la llei de transitorietat jurídica que preveuen impulsar Junts pel Sí i la CUP està "desfasat".

Segons Borra, Millo els ha traslladat el mateix "missatge de tranquil·litat" que els va transmetre en una recent trobada la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

"El Govern central no deixarà desemparat cap empleat públic que compleixi amb la Constitució i amb l'Estatut i donarà empara legal a aquells empleats públics que es neguin a emprendre ordres susceptibles de ser il·legals", ha celebrat Borra, que ha traslladat a Millo la seva "preocupació per la situació en la qual es poden trobar els empleats públics a Catalunya".

Protocol per denunciar

Borra ha recordat que el seu sindicat ofereix un "protocol perquè els funcionaris que presten els seus serveis a Catalunya tinguin una eina per poder denunciar quan rebin una ordre susceptible de ser il·legal", demanant l'ordre per escrit i presentant després una denúncia davant diferents instàncies.

A la reunió amb Millo, també han abordat els problemes en el control de passaports a l'aeroport del Prat i, en aquest sentit, Borra ha demanat analitzar les causes que Catalunya sigui "una de les comunitats autònomes on més empleats públics demanen el trasllat".