El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha defensat la seva independència i ha advertit que "no abandonarà el rigor en cap de les seves actuacions". Ribó ha sortit al pas d'alguns dels comentaris dels diputats que han qüestionat la seva politització, al llarg de la sessió d'aquest dimarts.

Ribó ha renyat els diputats i els ha recordat que el Parlament té informes sobre temes importants, com els abusos o infraestructures, pendents de discussió.  

El síndic també ha demanat als partits polítics que “no perdin de vista els valors sòlids” engolits per les inèrcies de les pugnes electorals. Ribó, que ha presentat l’informe anual del síndic al Parlament, ha convidat els diputats a tenir el document “com a referència per quantificar com han estat de degradats els drets dels ciutadans” en els darrers temps.   

El síndic ha apuntat que la institució ha rebut més de 10.000 queixes i ha instat els parlamentaris a lluitar per la defensa dels drets de les persones més enllà de la legalitat. És a dir, que portin per bandera la recuperació dels drets socials i la igualtat d’oportunitats, atès que un terç de les reclamacions estan motivades per una deficiència en les polítiques socials.

C’s acusa el síndic de deixadesa

Ciutadans ha acusat el síndic de deixadesa i “d’oblit absolut, deliberat i discriminatori” dels infants de famílies que els volen escolaritzar en castellà. La diputada Carmen de Rivera ha preguntat per què el síndic no ha obert una investigació “davant els incompliments de la llei i les sentències de la conselleria d’Ensenyament”. De Rivera també ha explicat que els menors que han demanat rebre classes en castellà han estat víctimes indefenses d’assetjament i vexacions i que han estat oblidats per les institucions. “Li demanem, un any més, que s’interessi per aquests nens i nenes".

Ribó ha desmentit les acusacions de la diputada i ha assegurat que sempre s'ha investigat els casos com els de Mataró o Balaguer. "No fem del tema de la llengua una pantalla dels drets lingüístics de Catalunya", ha demanat.

Termòmetre del fracàs del Govern

Des de CSQP, han demanat als grups de la cambra que facin un pas més i que interpretin l’informe com “un termòmetre que ens indiqui fins a quin punt el Parlament i el Govern no són capaços de donar resposta als problemes del carrer”.

El diputat Albano Dante ha posat com a exemple l’excessiva burocratització de l’administració per accedir a serveis i prestacions, i ha lamentat que, malgrat que aquesta és una denúncia recurrent de la Sindicatura, hi ha moltes persones que cauen en l’exclusió per qüestions administratives.  

Síndic polititzat?

Des del PP, Alejandro Fernández ha insinuat que la Sindicatura és una institució polititzada: “Sempre apuja el to quan es tracta de criticar al govern espanyol però, en canvi, té certa sordina quan es tracta de criticar la Generalitat”.

Fernández ha posat com a exemple la gestió de les llistes d’espera que ha fet el conseller de Salut, Toni Comín: “Ens han dit que esperem la independència, tot per la pàtria...”, ha ironitzat.

Seguint en la mateixa línia, ha definit com un “capítol esbiaixat” les denúncies de catalanofòbia a la xarxa. “Passa per alt la hispanofòbia. N’hi ha i és greu a Catalunya, latent. Acuso les elits catalanes d’haver configurat una espiral d’odi del que és Espanya”, ha argumentat. En aquest punt, el síndic ha assegurat que estan sempre atents a aquests casos i ha recordat els insults que va rebre el mateix expresident Artur Mas, o la guerra bruta arran dels falsos comptes irregulars que tindria a Suïssa, que només buscava incidir sobre el dret de vot en unes eleccions catalanes. 

Legitimitat sobre legalitat

Des de la CUP han recollit el guant del síndic de "defensar els drets de les persones més enllà de la legalitat" i han exigit el tancament definitiu dels centres d'internament d'estrangers CIE's. "Un dret no pot esperar i nosaltres estem d'acord a posar la legitimitat per sobre de la legalitat", ha dit la diputada Pilar Castillejo.

El context econòmic 

"La necessitat de resposta no és igual a la capacitat de resposta". El diputat de Junts pel Sí Antoni Ballach ha apuntat que el context econòmic s'ha de tenir en compte a l'hora de fer l'anàlisi de la situació i del paper de l'administració.