El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha traslladat a les instàncies europees de defensa de drets la seva preocupació davant les greus vulneracions de drets i llibertats fonamentals que s’estan cometent a Catalunya i a tot l’Estat espanyol.

En concret, s’ha adreçat al comissari de drets humans del Consell d’Europa, al director de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, al Defensor del Poble Europeu, a tots els ombudsman europeus, al Defensor del Poble d’Espanya i als defensors autonòmics.

L’objectiu és alertar sobre les mesures i actuacions adoptades que puguin ser manifestament contràries a drets fonamentals reconeguts a la Constitució i l’Estatut, i també en els tractats internacionals ratificats per Espanya, en particular el Conveni europeu de drets humans. A més, es tracta de mesures contràries a les conclusions d’un recent informe del Comitè d’Afers Jurídics i Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

Diàleg pacífic i democràtic

El document enviat per Ribó assenyala que a les societats democràtiques les qüestions relatives a l’autodeterminació o la secessió s’han de poder tractar i resoldre “mitjançant un diàleg pacífic i democràtic que respecti l’estat de dret i els drets humans (incloent-hi els drets de les minories nacionals) entre la regió concernida i el govern de l’estat de què forma part”. En aquest sentit, el síndic ha instat totes les institucions implicades que abordin de manera immediata el diàleg polític necessari per resoldre un tema tan transcendental.

A més, Ribó ha concretat aquestes actuacions en la prohibició cautelar d’un acte a la ciutat de Madrid en favor del dret a decidir per part del Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 3, i també en l’aparent prohibició als mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3 i Catalunya Ràdio) “d’informar sobre qualsevol acord o actuació que permeti la preparació i/o celebració del referèndum d’autodeterminació a Catalunya”.

El síndic també ha destacat l’ordre del fiscal general de l’Estat d’incoar diligències d’investigació −envaint funcions judicials ja en curs− en relació a més de 700 càrrecs electes d’ajuntaments. L’ordre preveu, a més, citar-ne els alcaldes corresponents en qualitat de persones investigades, amb l’advertiment explícit que, en cas d’incompareixença, se n’acordi la detenció i posada a disposició judicial. D’altres mesures adoptades que s’han comunicat als organismes europeus esmentats són l’escorcoll d’impremtes i l’ordre d’interceptar comunicacions sense autorització judicial. 

Finalment, el síndic s’ha compromès a continuar analitzant les actuacions de les autoritats públiques que tenen incidència a Catalunya pel que fa l’afectació i la garantia dels drets humans, i tramitarà tot tipus de consulta i queixa fins als àmbits europeus, si escau.

En la línia de l’informe presentat el mes d’abril passat , "Retrocessos en matèria de drets humans a Espanya: llibertat d’expressió dels càrrecs electes i separació de poders", el síndic ha destacat que les llibertats d’expressió, de reunió i d'informació són pilars de la democràcia, i que l’actuació judicial i la persecució de presumptes fets delictius ha d’estar inspirada pel principi de proporcionalitat.