"La idea d'una justícia venjativa i bel·ligerant amb intercanvi de presoners ja no troba complicitat a Europa. Espanya camina un altre cop cap a l'autarquia jurídica". Així de contundent ha reaccionat l'activista i cofundadora d'Xnet Simona Levi després que Suïssa hagi descartat que una eventual extradició d'Hervé Falciani pugui ser utilitzada com a moneda de canvi per enviar a Espanya les exiliades catalanes en aquest país, Marta Rovira i Anna Gabriel -tot i que sobre aquesta útilma no hi ha cap ordre de detenció internacional cursada-.

Levi està convençuda que la policia espanyola va detenir aquest dimecres Falciani, expert en sistemes d'informació i extreballador de la banca a qui se li atribueix la difusió de la llista Falciani, amb l'objectiu d'oferir-lo a Suïssa per aconseguir l'extradició de Marta Rovira, ja que el país helvètic rebutja les extradicions per motius polítics. "Espanya té la idea que la democràcia és un mercadeig", ha denunciat Levi en declaracions a El Nacional.

Aquest dimecres la policia nacional espanyola va detenir Falciani quan es dirigia a un acte públic on hi assistien representants del ministeri d'Hisenda. En aquell moment, la policia espanyola va argumentar la detenció assegurant que sobre Falciani, que ja havia estat alliberat per l'Audiència Nacional l'any 2013 i des d'aleshores tenia llibertat de moviments per Espanya i altres països de la Unió Europea, hi havia una ordre de detenció internacional cursada el passat 19 de març.

falciani - efe

Hervé Falciani - EFE

La petició, però, no era nova. Suïssa va sortir just l'endemà a desmentir Espanya i va assegurar que la va cursar fa un any, el mes de maig de 2017. Aquest fet, com recalca Levi, reforça la idea que ha estat detingut per provar de fer un intercanvi amb Suïssa a canvi de Marta Rovira. "Espanya proposa una lògica d'intercanvi de presoners", ha denunciat l'activista, tot assenyalant que Espanya té una "idea de democràcia i de justícia des d'una perspectiva de guerra permanent pel poder". "Estem parlant d'un mercadeig. Jo et canvio carn humana per carn humana", lamenta Levi. 

Gràcies a la llista Falciani, que va arribar a l'Agència Tributària el maig de 2010 i que va treure a la llum la identitat de 659 defraudadors espanyols, es van aconseguir regularitzar a Espanya 300 milions d'euros. Per aquest motiu Levi creu que "és un heroi per molts ciutadans de l’estat espanyol perquè és un dels pocs que ha lluitat contra els poderosos". A més, recorda que l'any 2013 l'Audiència Nacional el va alliberar amb l'argument que el Codi Penal espanyol no recull el secret financer, i que la informació sobre presumptes evasors fiscals que va facilitar a la justícia es referia a activitats "greument irregulars".

Després de la detenció per part de la policia espanyola, però, aquest dijous l'Audiència Nacional el va deixar en llibertat, tot i la retirada del passaport, mentre estudia l'extradició.

"L’Estat espanyol està denigrant la democràcia"

Levi, a més, ha valorat la situació que s'està vivint a Catalunya i a Espanya en els últims temps, i ha considerat que "l’Estat espanyol està denigrant la democràcia, i fins i tot la democràcia europea i internacional". En aquest sentit, ha valorat que actua de "forma prepotent i colonial". A més, pel que fa al procés català, Levi creu que els independentistes estan rebent "un capritx d'orgull" espanyol.

Aquesta, però, ha estat una setmana dura per Espanya en l'àmbit internacional. A part del cop de porta del Govern suís a un possible intercanvi de presoners amb Marta Rovira i Hervé Faliciani, l'estat espanyol ha quedat molt tocat per l'alliberament de Carles Puigdemont i pel fet que Bèlgica hagi mantingut la llibertat dels consellers que s'exilien al seu país, a més de pel fet que la justícia alemanya hagi descartat ja l'extradició del president pel delicte de rebel·lió en considerar que a Catalunya no hi va haver violència.