El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que Oriol Junqueras era eurodiputat i per tant tenia immunitat des de la proclamació de resultats. El mateix tribunal està revisant els casos dels també eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín i mentrestant l’Eurocambra ja els ha donat una acreditació provisional. Davant d’aquests revessos a la justícia espanyola, de l’oficina de l’Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior no n'ha sortit res. L’exministre Josep Borrell, comentarista recurrent de la situació judicial dels presos polítics i exiliats, està en silenci absolut des de fa més de 24 hores. Han parlat més des del PSOE, en negociacions amb ERC, que no pas ell.

Aquest dimecres, abans que es conegués la decisió de Luxemburg, ja va avançar que no comentaria més les resolucions judicials i que es limitaria a respectar-les. Va optar pel silenci després d’una nova polèmica comparant Puigdemont i Comín amb una terrorista d’ETA a qui Bèlgica no extradeix. “Jo no he qüestionat de cap manera la independència de cap sistema judicial”, va defensar hores més tard. “Tots tenen el meu respecte, i qualssevol que siguin les resolucions que dictin caldrà acceptar-les i abstenir-se de comentar-les, com a mínim des de la meva funció de vicepresident de la Comissió Europea”, va concloure.

Tot i que no gaire més, des de Ferraz i la Moncloa sí que n’han parlat, per demanar a ERC que no s’aixequi de la taula de negociació i donar a entendre que l’Advocacia de l’Estat jugarà un paper a favor dels interessos d’Oriol Junqueras per “fer complir” la sentència de Luxemburg. Segons Carmen Calvo, “l’Advocacia de l’Estat l'està estudiant detingudament i de forma escrupulosa per fixar la posició i com pot ajudar de millor manera el Tribunal Suprem a complir-la”.

La Moncloa també va emetre un comunicat en uns termes molt similars. “El govern respecta i acata les resolucions dels tribunals espanyols, així com dels supranacionals, a la jurisdicció dels quals se sotmet en virtut dels tractats internacionals firmats per Espanya”, començava el document de vuit punts. L’executiu de Sánchez també subratllava que “l’Advocacia de l’Estat està estudiant amb el degut deteniment la sentència i presentarà el seu escrit en els pròxims dies”. I concloïa idènticament a Calvo: “El govern, en l'àmbit polític, es ratifica en la necessitat d'obrir una nova etapa de diàleg, negociació i acord entre tots els actors polítics, des del respecte a les legítimes diferències, en el marc del nostre Estat social i democràtic de dret”.