Des de l'anunci de l'acord entre el PSOE i Junts s'han produït multitudinàries manifestacions dia rere dia davant la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid. En aquestes protestes s'han vist moltes banderes i de diferents significats. Banderes espanyoles, banderes franquistes, banderes dels Terços de Flandes i també banderes espanyoles però amb l'escut retallat, deixant un gran forat al mig de la bandera. Aquesta és una nova incorporació que fins ara no havia fet acte de presència en les protestes de la dreta i l'extrema dreta, però que ja ha començat a omplir els carrers en les manifestacions contra Pedro Sánchez i els seus pactes per fer possible la seva investidura aquest dijous dia 16 de novembre.

Però, què significa aquesta bandera? Vol copsar un sentiment molt generalitzat en aquestes protestes convocades des dels sindicats i agrupacions properes a Vox. Es tracta del sentiment de "desemparament" amb l'estat espanyol i la monarquia, liderada per Felip VI, a causa de l'aprovació de la llei d'amnistia pactada entre el PSOE i les formacions independentistes. "L'escut de la bandera representa l'Estat, i el retallem per fer veure el nostre descontentament amb el règim", afirma un manifestant en un vídeo on s'explica el significat d'aquesta simbologia. D'aquesta manera, explica, volen que la nació "se separi de l'Estat d'una vegada per totes". Una de les expressions més usades pels manifestants que formen part d'aquestes protestes és la idea del "règim" de Sánchez, de la il·legitimitat del seu govern, i afirmen que retallant l'escut separen el "règim" de "la nació", que "ha de ser lliure".

Per altra banda, també intervé en aquest raonament la recent demonització de Felip VI per part de la dreta i la ultradreta, que es deu a la seva proposta d'investir Pedro Sánchez després de la incapacitat d'Alberto Núñez Feijóo d'obtenir suports per a la seva investidura el passat mes d'agost. Les crítiques a xarxes socials demanaven al Rei que "fes alguna cosa" davant el que consideraven un "atropellament anticonstitucional". No obstant això, l'actuació de Felip VI es va limitar a seguir les seves competències, proposant primer el candidat més votat i després el següent viable, en aquest cas, Sánchez. Aquest procés, lluny d'acontentar la dreta i extrema dreta, va convertir el Rei en persona non grata, parer expressat mitjançant protestes, retallant el símbol real en banderes i càntics que el titllen de "maçó i enemic de la nació". Encara que el Rei manca de competència per intervenir en les negociacions polítiques, la radicalització de les dretes l'ha transformat de símbol de la Prefectura de l'Estat a un supòsit "inactiu" davant el que consideren vulneracions a la separació de poders.

L'origen de la bandera retallada: ens remuntem a l'any 1956

Aquesta pràctica, però, no és pas nova. L'origen d'aquesta pràctica el trobem a Hongria l'any 1956. Aquell any va esclatar una revolta en contra del govern comunista aliat de l'URSS que llavors controlava el país de l'Est d'Europa. Els ciutadans que van protagonitzar la revolució anticomunista van retallar l'escut de la seva bandera nacional pel centre per mostrar visualment la seva frontal oposició a l'executiu de l'esfera soviètica. La coneguda amb posterioritat com a revolta de 1956 va acabar fracassant per la feroç repressió que van emprendre les autoritats contra els civils indignats, però va deixar per a la posteritat aquesta pràctica com un símbol del rebuig al comunisme que posteriorment va ser successivament reproduït en protestes d'aquest tipus durant el procés de desintegració de la Unió Soviètica.

L'any 1989, per exemple, va ser replicat pels romanesos que van decidir rebel·lar-se contra el règim socialista de Ceausescu que van acabar aconseguint la seva caiguda i afusellament. Ja al principi dels anys noranta, molts alemanys de l'Est van fer el mateix amb la bandera de la República Democràtica, imposada per la Rússia soviètica, durant la celebració de la caiguda del mur de Berlín.