El català arrenca una setmana clau per a la seva oficialitat a la Unió Europea. Aquest dimarts 19 de setembre està prevista la votació, en una cimera de ministres d'Assumptes Europeus o d'Exteriors, tot i que el més probable és que s'ajorni per a més endavant. El català només esdevindrà llengua oficial si tots els països membres hi voten a favor (els 27) i, a hores d'ara, sembla que aquesta unanimitat no hi és. Dinamarca, Suècia i Finlàndia expressen dubtes sobre l'oficialitat del català, i també del basc i el gallec. Aquests països nòrdics han demanat saber amb detall l'encaix econòmic, pràctic i, sobretot, jurídic d'aquesta mesura i no descarten sol·licitar un informe dels serveis jurídics del Consell de la Unió Europea, que no estaria llest, com a mínim, fins d'aquí a quatre o cinc setmanes. La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Meritxell Serret, ha instat el govern espanyol a treballar per l'oficialitat del català a la UE.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la titular d'Exteriors, preguntada per si el Govern està parlant amb els països nòrdics que, per ara, es mostren reticents, ha assegurat que el Govern té contacte amb altres governs i representants de països, però no ha confirmat amb quins. "No puc confirmar res perquè la màxima exigència i ambició és del govern espanyol, que és qui va posar la proposta de l'oficialitat damunt la taula", ha recordat Serret, que ha subratllat que la de demà "és una gran oportunitat".

La consellera ha demanat als estats membres de la UE que facin prevaldre els drets dels 10 milions de catalanoparlants per sobre de “consideracions menors”, com el cost de l’oficialitat o les seves implicacions polítiques. Serret ha dit també que el debat sobre la investidura a Espanya “no ha d’influir” en les discussions de la reunió del Consell d’Afers Generals de la UE de dimarts. “El que està sobre la taula és el reconeixement d’un dret, de 10 milions de catalanoparlants, i aquest dret ha de prevaldre per sobre d’altres consideracions, per nosaltres menors, com el cost residual, els temors d’allaus de peticions d’altres llengües o les pressions de caràcter polític o ideològic”, ha dit Serret.

Reunions d'última hora

Precisament aquest dilluns al matí, Plataforma per la Llengua ha anunciat que es reuneix d’urgència amb la representació espanyola davant la Unió Europea per tractar l’oficialitat del català, el basc i el gallec. En aquesta trobada, l’organització exposarà als representants espanyols els dubtes que els han transmès altres països —més enllà dels ja coneguts de Finlàndia, Dinamarca i Suècia— perquè l’oficialitat tiri endavant aquest dimarts al Consell d’Afers Exteriors de la UE. Des de Plataforma per la Llengua assenyalen que l’objectiu de la trobada és facilitar arguments a la delegació espanyola per tal d’abordar les preocupacions existents i evitar que la decisió sobre l’oficialitat quedi ajornada fins a una nova data.

La crida de Pep Guardiola

L'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, es va dirigir en un vídeo directament al primer ministre de Suècia, Ulf Kristersson, per demanar-li que voti a favor de l'oficialitat del català a la Unió Europea (UE). D'aquesta manera, Guardiola s'afegeix a la campanya 'Say Yes' organitzada per Plataforma per la Llengua per demanar als estats europeus que dimarts votin sí a l'oficialitat. També s'ha fet públic un vídeo en què l'actor català Sergi López s'adreça al president de la República Francesa, Emmanuel Macron, per fer-li la mateixa petició.