Quan sortirà la sentència i quina serà la condemna? Són les dues preguntes que hi ha a l'aire aquests darrers dies.

La sentència sortirà dilluns o dimarts, segons fonts del Tribunal Suprem, tot i que té més força ara mateix l'opció del dilluns 14 d'octubre. Es comunicarà als procuradors via el programa informàtic LexNet. I tot apunta que serà sense avís previ. La idea era evitar filtracions, però a hores d'ara els titulars estan preparats per a una condemna de sedició, en alguns casos, amb penes per malversació en els casos de càrrecs públics i amb la possibilitat que a Oriol Junqueras li caiguin 15 anys de presó, la pena màxima per al delicte de sedició.

Diversos secretaris judicials lliuraran la sentència als acusats. Als presos polítics els la duran a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric. I a Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs, al seu domicili. Els tres acusats que estan en llibertat podrien tenir una condemna només per desobediència que no comporta penes de presó.

I quan els acusats i els seus advocats tinguin la sentència, la rebran els mitjans de comunicació. Divendres el servei de premsa del Tribunal Suprem preparava la infraestructura per treballar ràpid i eficaçment per poder fer arribar el document a tothom a la vegada. A partir d'aquest dilluns es torna a obrir la Biblioteca i la sala d'actes del Suprem perquè els periodistes puguin treballar amb comoditat. És una pista més per pronosticar el dia que es farà pública la sentència, però tampoc és res definitiu. 

L'hermetisme ha estat total fins ara per bloquejar la sentència i que els acusats no se n'assabentin pels mitjans de comunicació. El tribunal de la Sala Segona del Suprem presidit per Manuel Marchena fa 4 mesos que mira de trobar l'acord en la sentència i evitar vots particulars. I la clau d'aquesta unanimitat recau en els delictes que s'acaben imposant.

Sobre la taula hi ha la rebel·lió que demana la Fiscalia i la sedició que reclama l'Advocacia de l'Estat. Els dos delictes comporten una diferència important d'enfocament. La rebel·lió és contra l'ordre constitucional i la sedició contra l'ordre públic. També comporten una diferència de penes, i aquí hi ha la clau de la sentència que està a punt de fer-se pública i el futur a mig i llarg termini, sobretot, dels presos polítics.

La sentència es basarà en el que s'hagi pogut provar durant el judici, en la implicació que el tribunal cregui que ha tingut cada un dels membres del Govern, Carme Forcadell i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i en com interpreta el tribunal la violència.

Si és rebel·lió

Per condemnar-los per rebel·lió cal que sigui consumada i cal haver provat la violència. El delicte consumat es mou en una forquilla entre els 25 i els 30 anys de presó. És la pena màxima que demana la Fiscalia per Oriol Junqueras.

Però els anys de condemna podrien baixar a la meitat si es quedés en una conspiració per a la rebel·lió. El delicte baixa un grau i les penes es quedarien en una forquilla que aniria dels 12 anys i mig als 25 anys. El tribunal podria encara rebaixar un grau més i la pena es quedaria entre 5 i 12 anys i mig.

Això suposaria que els penats podrien obtenir un tercer grau, pel qual només es va a dormir a la presó, més aviat que tard, perquè a l'haver complert dos anys de presó preventiva, gairebé la meitat de la pena, els temps entre reixes s'escurçarien i podrien provocar que alguns d'ells estiguessin a casa per Nadal. 

Si és sedició

Si el tribunal no veu provada la violència, sinó que s'agafa a una alteració de l'ordre públic, basant-se en els fets del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia, la condemna es podria quedar en la sedició.

Si fos consumada, les penes de presó anirien entre els 10 i els 15 anys. En el cas de baixar un grau perquè no s'ha pogut demostrar l'alteració de l'ordre públic, les condemnes oscil·larien entre els 5 i 10 anys. En aquest cas el pronòstic per poder sortir de la presó serà ràpid. En haver estat dos anys en presó preventiva, i haver complert gairebé la meitat de la part més baixa de la forquilla, podrien sortir en uns mesos en llibertat.

Si el tribunal baixés dos graus el delicte de sedició, la forquilla de penes es quedaria en la part més baixa, entre els 2 anys i mig i els 10 anys. I això facilitaria una sortida ràpida de la presó, ja que la majoria dels 9 presos polítics fa 2 anys que són entre reixes. 

Si no hi ha malversació

El tribunal ha de provar també la malversació, i els anys del delicte se sumarien a la resta de pena. Però per això cal haver provat durant el judici que el Govern va gastar diners del pressupost de la Generalitat en els preparatius del referèndum. Tot i que es va trobar material amb l'escut i el logotip del Govern, no s'han trobat pagaments a les empreses proveïdores i durant el judici tots els testimonis de les empreses van negar haver cobrat res.

Per tant, si decau la malversació es deixarien de sumar entre 2 i 4 anys a cada un i evitarien l'entrada a presó dels tres acusats que estan en llibertat: Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs. 

Les inhabilitacions

Pel que no hi haurà reducció possible seran per les inhabilitacions que aniran lligades al delicte principal. Per tant, en cas de condemna la seva carrera política estaria pràcticament acabada si el delicte és per conspiració a la rebel·lió on la forquilla és entre 12 i 25 anys. En el cas de la sedició es quedarien entre 10 i 15 anys sense poder aspirar a cap càrrec polític.