CDC haurà de pagar els guanys que va obtenir de tota l'espoliació del Palau de la Música, que estan valorats en 6.676.105 euros. La sentència veu provat que el partit polític es va beneficiar de comissions de la constructora Ferrovial per fer obra pública. El 3% va passar a ser un 4% durant el judici del cas Palau després de les declaracions de Fèlix Millet i Jordi Montull, que no van salvar ningú i van implicar tots els acusats amb qui despatxaven habitualment. Entre ells, l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, que ha estat condemnat a 4 anys i 5 mesos de presó i a una multa de 3.796.555 euros.

De moment, les seus de Convergència continuaran embargades i quan s'hagi d'executar la sentència, la mateixa jutgessa decidirà si el pagament de la condemna que obliga CDC a tornar els beneficis de l'espoli, valorats en 6.676.105 euros, l'assumeix el PDeCAT.

Sobre aquest extrem, la sentència diu textualment: "Quant a la possible successió de la formació política CDC per una altra durant el procediment i la possible condemna a aquesta a l'abonament de l'import al qual ascendeix aquell comís, qüestió suscitada pel ministeri fiscal en les seves conclusions finals, hem de destacar que no pot ser objecte de la present resolució, ja que la presumpta successora no ha estat cridada en aquest procediment per poder exposar allò que tingués per convenient. Pel que fa a la realitat o no d'aquesta successió i defensar-se, en definitiva, de la reclamació de l'abonament de la quantitat, el comís s'acorda en la present resolució. En tot cas, si s'hagués produït una successió, la qual cosa és negada per la defensa de CDC, es podrà plantejar i dilucidar, una vegada acreditada, mitjançant el corresponent incident substanciat en execució de sentència".

La Fiscalia va demanar que assumís la sentència el PDeCAT, perquè és el partit que ha succeït CDC, i tot i que la sentència no ho concreta, sí que diu que en el moment en què s'hagi d'executar, un cop sigui ferma, i un cop s'hagin resolt tots els recursos, pugui ser el PDeCAT qui acabi pagant els més de 6 milions corresponents a les comissions del 3 i 4% per adjudicacions a dit d'obra pública durant els anys que Convergència va governar el país si així ho decideix la jutgessa.

El paper de CDC en el cas Palau

La sentència qualifica la relació entre Fèlix Millet, Jordi Montull i Convergència d'acord criminal. 

Una de les accions a través de les quals Millet i Montull van buscar i van obtenir enriquiment particular a costa dels fons de l’associació i fundació va ser la seva mediació per a l’establiment, manteniment i funcionament d’un sistema pel qual la societat Ferrovial-Agroman, mitjançant el pagament de comissions a la formació política de CDC, obtenia l’adjudicació de determinats concursos i licitació per construir obra pública a Catalunya. Concursos que eren promoguts per entitats autonòmiques o locals que els seus governs estaven conformats o regits per membres de la citada formació. Així doncs, Millet i Montull, afirma el tribunal, van pactar amb el tresorer de CDC, Carles Torrent, i sense excloure la participació d’altres persones d’aquesta formació que no han pogut ser completament identificades o de qui la seva responsabilitat penal ha estat declarada prescrita, que Ferrovial entregaria diners a CDC a canvi que aquesta garantís l’adjudicació d’un determinat volum econòmic d’obra pública de manera anual.

En aquest entramat de pagament de comissions per obra pública, Millet i Montull van contribuir a crear-lo en un inici, i posteriorment juntament amb Gemma Montull després de l’ingrés d’aquesta al Palau, van contribuir “al desenvolupament, perfeccionament i manteniment d'aquest. Per a això, aquests van posar a disposició dels directius de Ferrovial i membres de CDC tota l'estructura econòmica del Palau de la Música, perquè aquests poguessin amagar el pagament i cobrament, respectivament, de les comissions, sota la forma de patrocini els primers i sota la de convenis de col·laboració i pagament de factures per serveis no prestats per al Palau els segons”.

La comissió que Ferrovial i CDC van pactar que pagaria per a l’exercici d’aquell impuls per a l’obtenció d’obra pública, era del 4% de l’import del total de les adjudicacions obtingudes. La quantitat resultant es repartiria entre CDC per una banda i Millet i Montull per l'altra, en un percentatge de 2,5% per al partit i un 1,5% per a aquests. Al seu temps, Fèlix Millet i Jordi Montull es repartien el percentatge que els corresponia en un 80% per al primer i un 20% per al segon.

Aquest acord criminal es va mantenir ininterrompudament des d’abans de l’any 1999 fins al 2009, i aquest va cessar arran de l’entrada i escorcoll de les instal·lacions del Palau de la Música acordada judicialment en el present procediment.

Les comissions il·lícites pactades pels acusats Pedro Buenaventura i Juan Elízaga, amb Millet, Montull, Daniel Osàcar i, abans que aquest, Carles Torrent, amb destinació a CDC, per a l’adjudicació d’obra pública, es feien arribar a aquesta formació política de manera emmascarada, i se servien per a això de l’estructura juridicofinancera del Palau de la Música que Fèlix Millet i Jordi Montull, amb la determinant cooperació de Gemma Montull, posaven per a aquest efecte a la seva disposició.

Des de principis de 1999 fins juliol del 2009, el total de comissions satisfetes per Ferrovial a CDC en les indicades formes, va ascendir, com a mínim, a 6.676.105,58 euros.