La setmana passada al Congrés dels Diputats i aquest dimecres al Senat. Ja amb la taula de diàleg constituïda, els pressupostos de l’Estat han culminat el seu primer tràmit, que és la validació del sostre de despesa i els objectius de dèficit i deute per a les administracions. Com la setmana passada, això ha estat possible gràcies a l’abstenció del grup d’ERC i EH Bildu, que han aplanat el camí del primer gran projecte de Sánchez. Per contra, com ja va fer al Congrés, JxCat ha mantingut el seu vot en contra i ho han tornat a desvincular el diàleg entre l’Estat i la Generalitat.

Aquest era un pas determinant per a la tramitació dels pressupostos de l’Estat. De fet, l’any passat va ser aprovat pel Congrés però tombat pel Senat, i els pressupostos van acabar naufragant. Sense el sostre de despesa pressupostària i la senda dels objectius de dèficit i deute, els comptes públics haurien arribat molt coixos. Finalment ha tirat endavant amb les abstencions necessàries d'ERC. En total, 133 sí, 109 no i 14 abstencions.

Per a demanar el vot favorable, la ministra María Jesús Montero ha recordat que "el país d'avui no és el mateix que el país de fa tres anys", quan va aprovar-se l'anterior sostre de despesa, llavors presentada pel ministre del PP Cristóbal Montoro. En aquest sentit, apel·lant als grups que no tenien decidit el seu vot, ha assegurat que "no s'entendria" que rebutgessin una mesura que donaria més recursos a totes les administracions.

Les xifres

La senda de dèficit aprovada suposa relaxar l'objectiu de 2020 per al conjunt de les administracions fins al 1,8% de PIB, a l'1,5% el 2021, a l'1,2% el 2022 i al 0,9% el 2023. El límit de despesa no financera per al 2020 —que s’ha debatut però no votat— es fixa en 127.609.000 d'euros, un 3,8% més que el fallit projecte pressupostari de 2019. El de 2021 ascendeix a 131.437 milions d'euros, un 3% més.

El Ministeri d’Hisenda també flexibilitza l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes. Durant el Consell de Política Fiscal i Financera, María Jesús Montero va traslladar l'ampliació d'aquest en dues dècimes, fins al 0,2% pel 2020. Això suposa dues dècimes respecte de l’objectiu de dèficit vigent, que va aprovar el govern de Mariano Rajoy el 2017, ja que estava en el 0%.