PP i Ciutadans estan entestats en tornar a aplicar l’article 155 a Catalunya i avui han aprofitat la seva majoria al Senat per tirar endavant una moció en que insten el govern espanyol a iniciar el requeriment previ al president Quim Torra i intervenir l’autonomia.

El portaveu del PP, Ignacio Cosidó, ha defensat la iniciativa amb un "doble sentiment": una "profunda convicció" que cal aplicar aquest precepte constitucional a Catalunya, i "cert escepticisme" davant un Executiu que és "absolutament dependent" del suport dels independentistes "per als Pressupostos i per a la seva estada a la Moncloa".

El PSOE, Podem i el PNB han rebutjat que l'escenari actual justifiqui l'ús d'aquesta mesura, mentre que els partits independentistes catalans i EH Bildu han reclamat un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya i han titllat la moció popular com "un compendi de espanyolisme ranci i neofalangista ".

El portaveu del PSOE, Ander Gil, ha acusat el PP d'estar actuant "com pollastre sense cap", de trobar-se "sense nord" i d'haver-se "radicalitzat". Segons ell, només d'aquesta manera s'expliquen la 'performance' protagonitzada per la portaveu popular al Congrés, Dolors Montserrat, al ple de la setmana passada, les declaracions de l'exministra Isabel García Tejerina sobre els coneixements dels alumnes andalusos.

ERC: "Espanyolisme ranci"

Per la seva banda, el portaveu adjunt d'ERC al Senat Miquel Àngel Estradé ha carregat contra el "compendi d'espanyolisme ranci i neofalangista i d'autoritarisme inquisidor" que entén que fa el PP amb aquesta moció. Ha recordat que més de dues terceres parts de la societat catalana està a favor de decidir el seu futur, de manera que li ha reclamat "complir amb el mandat de la majoria, que és" l'únic que fa "el president Torra.

"Els he de dir com català que estic fart de totes aquestes iniciatives que el PP porta al Senat", ha expressat el portaveu del PDeCAT en aquesta cambra, Josep Lluís Cleries, que ha demanat a Cosidó que no doni lliçons sobre la Constitució quan els "pares polítics" de la seva formació --Alianza Popular-- "no la van votar".

Així mateix, ha rebutjat el qualificatiu de "colpistes" per referir-se als independentistes i ha dit que "l'únic cop d'Estat" es va donar amb l'anterior aplicació del 155. Segons ell, el seu ús a Catalunya és "la història d'un fracàs, del fracàs del PP ", ja que el va deixar sense grup parlamentari, sent l'última força del Parlament català amb el" no rotund "del conjunt de l'electorat.