El ple del Senat ha aprovat avui per unanimitat una moció proposada per Esquerra Republicana que demana al Govern d'incloure en els Pressupostos Generals l'augment al 75 % de la bonificació per als residents de les Balears als bitllets aeris entre les illes i la península i incorporar aquesta mesura en el Règim Especial de les Balears (REB).

El portaveu d'ERC, Bernat Picornell, ha destacat que l'acord fa d'avui un "dia històric" perquè encara que no reculli totes les propostes del text original sí que atén en bona mesura les demandes dels insulars. La proposta pretén "continuar impulsant i potenciant la connectivitat balear amb la finalitat d'atendre de forma eficient les demandes de mobilitat dels seus ciutadans".

A més de demanar la pujada al 75 % de la bonificació als bitllets de residents, que ara està en el 50 %, la moció advoca per estudiar, "davant dels dubtes plantejats sobre la seva legalitat", una possible declaració d'Obligació de Servei Públic (OSP) per als vols entre Menorca i Barcelona.

L'advertència sobre aquesta possible il·legalitat ha estat incorporada a instàncies del PP. El seu portaveu, la senadora menorquina Juana Pons, ha recordat les objeccions que la Unió Europea posa a aquesta consideració, encara que ha ratificat que el seu grup accepta estudiar-ho perquè no hi hagi dubtes sobre la seva voluntat política. Precisament a la "voluntat política" del Govern ha apel·lat Picornell quan ha defensat la necessitat de l'OSP per a Menorca, i ha posat com a exemple el cas d'Itàlia i l'illa de Sardenya, si bé la portaveu del PP li ha puntualitzat després que el desembre de 2017 el Govern italià va derogar algunes condicions del seu OSP per ser incompatibles amb la normativa europea.

Fora de l'acord unànime han quedat altres propostes d'ERC, com la subvenció al 100% de les taxes aeroportuàries per als residents a les Balears o la incorporació al Règim Especial de les Illes Balears (REB) de la regulació de les compensacions al transport marítim i aeri interinsular de mercaderies.

Entretant, els grups ha mostrat la seva satisfacció pel pacte, com el popular, majoritari en la Cambra Alta. Juana Pons ha afirmat que "la capacitat de diàleg i negociació és el que fa gran la política" i ha posat en relleu que les millores seran possibles "gràcies a la solidaritat de tots els espanyols" a través dels Pressupostos Generals de l'Estat.

El socialista Francesc Antich ha recordat que es tracta de demandes que el seu grup ve fent des de fa temps i que compten amb un "ampli suport" a les Balears, i ha atribuït a una "tàctica de negociació" del PP de cara als pressupostos el fet que no s'estengui a altres territoris extrapeninsulars com les Canàries, Ceuta i Melilla, l'augment de les bonificacions als bitllets aeris.

També ha dit que el PSOE continuarà insistint en altres millores que han quedat fora de l'acord, com la subvenció de la totalitat de l'import de les taxes aeroportuàries per a residents.

La senadora mallorquina d'Unidos Podemos Margarita Quetglas ha estat la més crítica, perquè encara que el seu grup ha recolzat la moció transaccionada ha advertit que s'han quedat "moltes coses pel camí" que s'hauran de discutir a l'agenda política de les Balears.

Per part del PDeCAT, Joan Bagué ha considerat la moció "encertada i adequada" i ha dit que respon a una "realitat social i econòmica", mentre María del Mar Julios Reyes, de Coalició Canària, ha posat èmfasi en què les Canàries també reclamen l'augment de les bonificacions al 75% de l'import dels bitllets aeris.