Després d'un cap de setmana de polèmica pel recurs de la Moncloa davant del Tribunal Constitucional contra la investidura del cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría s'hi ha tornat atiant la bandera de la raó d'Estat i assegurant que "en absolut" es veia qüestionada per la decisió d'impugnar a l'Alt Tribunal, tot i els informes contraris del Consell d'Estat i les crítiques a part de l'opinió pública. "Estem satisfets de complir cada dia amb la nostra obligació. Governar és pensar primer en el futur del teu país, i després en el teu", ha contestat a les portes d'un esmorzar informatiu a Madrid del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. 

Tot i sentenciar l'afany de l'executiu central per impedir aquesta investidura, la vicepresidenta espanyola ha evitat respondre si abans de presentar el recurs va contactar amb el TC, com publicava aquest dilluns el diari El País. "Ens sotmetem a allò que diguin els tribunals. La resposta ha estat clara: no pot haver-hi ni una investidura distància, telemàtica, ni vots delegats des de l'exterior", ha dit Santamaría sobre les garanties que havia aportat l'executiu central per impedir que Puigdemont pogués ser investit aquest dimarts 30 de gener. "Nosaltres anirem recorrent totes les decisions", ha afegit per garantir que el polític català no arribaria a president un altre cop. 

Arribats a aquest punt, la número dos de Mariano Rajoy ha instat Puigdemont a posar-se "a disposició judicial i seguir el camí del Tribunal Suprem". Això passa després que el TC es pronunciés sobre que si Puigdemont volia ser investit, havia de prendre responsabilitats davant de la justícia espanyola –acusat pels delictes de sedició, malversació i rebel·lió. La resposta del cap de llista de JxCAT va ser anunciar que demanaria permís al tribunal per sotmetre's "amb garanties" a la investidura. A més, els diputats a Brussel·les Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret renuncien a l'acta de diputat.

Feijóo fa costat a Santamaría i Rajoy

La qüestió és que Feijóo ha donat ple suport a les accions de la Moncloa contra la investidura, perquè al seu parer, la crítica contra Rajoy hagués estat més gran si no hagués impedit que s'investís Puigdemont. "Si no hi hagués mesures cautelars, moltes persones estarien imputant el govern espanyol que un president autonòmic pogués ser nomenat per una cambra en una conversa telefonicotelevisiva des de Brussel·les", ha afirmat. "És una resolució que dona tranquil·litat als espanyols, restableix l'Estat de dret i fa confiança", ha dit el president gallec.  

D'aquesta manera, Feijóo ha avalat que s'actués contra el dictament del Consell d'Estat, la màxima institució consultiva de l'entramat legal espanyol. "Als governs se'ls escull per representar el seu país. No es pot delegar en un tribunal, en un òrgan consultiu, no es pot. El govern espanyol el que ha fet és governar, ha pres una decisió, l'ha mantinguda", ha defensat novament. Fins i tot s'ha permès una ironia quan ha dit que les mesures cautelars del TC garantien "que cap president autonòmic no se'n pugui anar a la República Dominicana a presidir el seu govern", ha dit entre rialles de l'auditori.