El govern espanyol ha trobat en el degoteig d'empreses que han decidit traslladar la seva seu social fora de Catalunya un argument per intentar desbaratar els plans independentistes. És per aquest motiu que la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha avisat el president Carles Puigdemont que es donés el cap de setmana per reflexionar la resposta al requeriment de l'executiu central que activa l'article 155. Segons la vicepresidenta, a la teulada del mandatari català queda la decisió sobre si evitar mesures posteriors, que no ha volgut avançar, en cas que respongui que sí que va declarar la independència, o tornar a la "normalitat institucional" d'abans dels dies 6 i 7 de setembre –quan es van aprovar les lleis de desconnexió al Parlament– si contesta no

"Hi ha en risc la recuperació econòmica i la creació d'ocupació. S'ha produït la caiguda d'un 10 per cent de les inversions y una caiguda dramàtica del turisme. La Generalitat està creant totes les condicions per a una desacceleració aguda. Catalunya podria entrar en recessió", ha avisat Santamaría en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquest divendres ha presidit, com a conseqüència de l'absència d'Íñigo Méndez de Vigo per motius personals. Precisament, quan fa gairebé un any que la número dos de Mariano Rajoy va deixar el càrrec de portaveu de la Moncloa.

Així les coses, Santamaría ha insinuat que el requeriment era l'única via de diàleg bilateral que el govern espanyol mantindria amb Puigdemont, com a forma de donar "una resposta senzilla a un problema complex". Això passa perquè la Generalitat només pot respondre de forma binària. I en cas que s'entregui el discurs del president com a resposta a la petició, s'entendria que l'enunciat no és satisfactori i el 155 entraria en vigor. Però sobre quines competències serien intervingudes, la ministra d'Administracions Territorials ha dit que "s'aniria pas a pas", sense desvelar res. 

El que Rajoy sí que preveu és mantenir la coordinació amb el secretari general Pedro Sánchez a l'hora de forjar el pla d'actuació per aplicar aquest article o un altre tipus de mesures. "Al llarg de totes aquestes setmanes hem mantingut un contacte amb el PSOE per abordar-les. Hi ha un clima forjat per treballar junts en buscar la millor solució per a aquest punt", ha dit la número dos del govern central sobre el suport dels socialistes, que sempre havia sigut prioritat davant el conflicte sobiranista –mantenint en el record la divisió entre PP i PSOE a causa de l'Estatut d'Autonomia el 2006–.

D'aquesta manera, si Puigdemont decideix acollir-se a "l'oportunitat més important" i "més immediata", segons la vicepresidenta, de reprendre "la convivència" i el "marc de la legalitat", que al seu parer es va alterar amb l'aprovació de la llei de referèndum i transitorietat, tindrà la porta oberta a acudir al Congrés dels Diputats, a la recerca d'una oferta política. Això implica que el diàleg no serà entre governs –bilaterals– i s'emmarca dins del pacte amb Sánchez per a obrir la reforma constitucional en un període de sis mesos on vehicular la demanda sobiranista. 

Però preguntada per El Nacional sobre si el gest de la Generalitat podria entendre's com una estratègia política per deixar la Moncloa com a no dialogant davant la Unió Europea, Santamaría manté que no serà així. "Com li vens tu a la comunitat internacional que no vols tornar a la llei. Com li expliques tu a cap Estat democràtic que té separació de poders i tenen els seus parlaments que el president català no vol comparèixer [al Congrés] i no vol complir la llei", és la resposta que ha donat al joc d'escacs entre Rajoy i Puigdemont.