Quasi dos mesos després de l'entrada en vigor de l'article 155 de la Constitució, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, tornava aquest dilluns al Senat per retre comptes, on s'ha reafirmat en la destitució del Govern, la presa de control de les conselleries i la convocatòria d'eleccions. Santamaría ratificava que va ser el més "convenient i encertat", enfront de "l'engany massiu" del procés, que considera evident amb la publicació de l'agenda d'un assessor de la Generalitat, així com de la informació obtinguda al llarg de les setmanes d'intervenció de l'autogovern.

La vicepresidenta espanyola ha denunciat que el Govern sabia que el procés no triomfaria, i tot i així hauria tirat pel dret provocant un seguit de conseqüències, que passaven per dinamitar la "confiança" dels inversors, "trencar" la convivència social i assumir un poder "sense límits i sense control", a través d'exercir un ús "sectari" del Parlament amb l'aprovació dels "esperpents", en al·lusió a les lleis de desconnexió. "La independència no portaria més prosperitat, sinó cues de bancs i empreses per sortir de la incertesa", ha lamentat sobre la situació econòmica.

Santamaría ha justificat les dures paraules després que es fes públic un dietari que la Guàrdia Civil va atribuir a l'exsecretari general d'Economia, Josep Maria Jové, en què es retrataven diverses disputes i converses entre dirigents d'ERC i el PDeCAT, els passos legals a seguir, així com l'estratègia de forçar l'Estat a negociar. Per això ha parlat del "fanatisme quasireligiós" i un "fake en tota regla". "Les postveritats no només viatjaven per la xarxa, també en cotxe oficial", ha lamentat, abans d'afegir que "la major part de les estructures d'Estat només eren anotacions en una agenda", ha dit.

En conseqüència, la número dos de Mariano Rajoy ha justificat el seguit de decisions que s'havien pres al llarg de les setmanes d'intervenció. 

En primer lloc ha indicat que la destitució de l'antic major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, així com la substitució del secretari general d'Interior, es va fer en tant que la seguretat requeria una atenció "especial i específica", ja que la policia havia de vetllar pel compliment dels drets i deures dels ciutadans. Aquí ha dit que els nous nomenaments buscaven que fossin persones de la mateixa administració catalana "compromesos amb la feina i la llei", ha indicat.

En segon terme Santamaría ha denunciat que el Govern destituït hagués tractat el finançament com "la caixa del procés", cosa que hauria portat a suprimir el Diplocat. "Van finançar vint ens públics per alimentar el discurs independentista", que ha qualificat de "seus de màrqueting" i "una xarxa d'autobombo", que es dedicava "a aparentar la construcció d'un Estat". La vicepresidenta s'ha burlat dient que els diners no haguessin servit per a aconseguir suports internacionals, en tant que després de la DUI cap país va anunciar un reconeixement explícit.

En tercer lloc ha justificat que s'hagués desarborat la hisenda catalana perquè es pretenia accedir a dades dels catalans i no seria legítim dins del marc de l'autogovern.

Finalment ha reivindicat que el retorn dels béns de Sixena responia a un compliment de la resolució judicial. 

La vicepresidenta espanyola ha relatat tot seguit els més de cent acords que s'haurien aprovat en Consell de Ministres al llarg d'aquestes nou setmanes. Els ha reivindicat com una diferència a les accions del consellers que estaven en "mode procés" perquè s'hauria reduIt un 28% en legislació sobre educació, un 26% en sanitat i un 30% en serveis socials en les setmanes prèvies al referèndum. En contraposició, el govern espanyol hauria impulsat acords per a convocar places de professors, ofert impuls econòmic a les universitats, tramitació urgent de la renda per a persones vulnerables i el pla de reindustrialització de Flix.