Pedro Sánchez no té cap mena de dubte: no hi ha res que no pugui fer a Catalunya encara que el seu govern estigui en funcions. “Des del punt de vista de la resposta a un hipotètic desafiament de l’independentisme, tant el 155 com la Llei de Seguretat Nacional es podrien aplicar”, ha insistit el president espanyol, que ha defensat que la seva “obligació” és contemplar “tots els escenaris” i, per tant, estudiar totes les respostes. Ha responsabilitzat l'independentisme del que pugui passar.

En una entrevista aquest dijous al matí a NIUS (Mediaset), el dirigent socialista ha defensat que ell “no amenaça”, sinó que “adverteix que el govern d’Espanya es veurà obligat a actuar de manera proporcional”. En aquest sentit, ha rebatut que defensar l’aplicació d’un article de la Constitució espanyola no li dona més vots. Ha posat l’exemple de les tres dretes en l’anterior campanya electoral. I ha enviat un missatge al sobiranisme: “Qui aplica el 155 és l’independentisme. Són ells qui tenen la responsabilitat de no obligar l’Estat a aplicar-lo. Són ells els qui tenen el botó”.

Malgrat tot, Sánchez ha volgut destacar la cooperació “molt positiva” entre els Mossos d’Esquadra i els cossos i forces de seguretat de l’Estat. Ha posat com a exemple el que es va viure pel segon aniversari de l’1-O, “una jornada de relativa calma” on només va haver-hi “incidents aïllats, marginals i minoritaris”. En tot cas, ha insistit, estan contemplant “tots els escenaris”.

Però el president en funcions s'ha aferrat a un d'aquests "incidents aïllats", com va ser l'assetjament a una periodista de Telecinco, per a carregar contra l'independentisme. Segons el dirigent socialista, va representar el “projecte reaccionari que representa per algunes persones l’independentisme, que no només volen treure Catalunya d’Espanya, sinó que també volen treure Espanya de Catalunya”.

“Preocupat” pel “terrorisme”

Preguntat sobre si “li preocupa” que arran del cas dels CDR empresonats pugui arrelar un fenomen terrorista a Catalunya, Sánchez ha respost que sí, sense entrar en més detalls. S’ha centrat més en criticar els dirigents polítics independentistes per no “condemnar qualsevol indici de violència”. En aquesta línia, ha retret que “si un ciutadà escolta els seus líders dir que Espanya és un Estat repressor, que hi ha presos polítics, que no hi ha llibertats, tota aquesta gran mentida que ha construït el secessionisme, contribueix a la radicalització”.

No vol més descentralització

Per altra banda, Sánches també ha defensat que ell vol mantenir el "statu quo" a Catalunya, però no descentralitzar més. "Hi ha gent a Catalunya que vol una recentralització per part de l'Estat de les competències, altres que volem mantenir l'statu quol'Estatut d'autonomia, i altres en canvi que proposen una major descentralització", ha assegurat en aquest sentit.