Mentre la tònica en les enquestes sigui vaticinar el temut sorpasso per part d'Unidos Podemos al PSOE, el desplegament de tàctiques del secretari general, Pedro Sánchez, per guanyar vots continuarà fins a l'extrem. En un moment en què la formació verda-morada ha blindat l'esquerra i ha empès els socialistes a la batalla pel centre, Sánchez lluita per desvincular-se del pacte que va fer amb Ciutadans i recuperar la sagnia de vots cap a les files taronges. L'ofensiva s'ha iniciat aquest divendres, en un emblemàtic míting a Valladolid, on el socialista ha parlat de la dreta de "C's i el Partit Popular".

El PSOE havia evitat fins ara qualsevol ofensa al partit d'Albert Rivera, davant la possibilitat de caure en la hipocresia després que va signar amb C's el pacte d'El Abrazo. L'observació dels darrers mítings d'ambdós líders, així com el debat a quatre o els debats entre els seus economistes començava a traspuar l'existència d'un pacte tàcit de no-agressió. Tanmateix, Sánchez ha començat a sentir la pressió de la força centrífuga de PP i Podemos, que el deixen disputant-se el vot amb C's i en terra de ningú.

Però el líder socialista sap que els atacs no són suficients per frenar la sagnia de vots. A la llum de les enquestes i amb la puixança dels podemistes, el que fa quedar coix el seu partit és la manca d'un projecte per a Espanya que convenci una majoria àmplia de votants socialdemòcrates. Lluny de corregir aquesta debilitat, a Ferraz l'han intentada suplir traient del bagul velles glòries del partit, que com a molt li permetran mobilitzar els votants fidels en la franja per sobre dels 55 anys. En la darrera campanya van pecar de buscar l'electorat jove i deixar desatès el calador demogràfic.

Zapatero, el del PSOE

No era segur que l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero assistís a l'acte electoral de la capital castellana, però finalment ho ha fet en un dia precís. Les paraules del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, dient que Zapatero havia estat "el millor president de la democràcia" i que recorria a ell "quan tenia dubtes" van generar cert recel a Ferraz. No era indignació, com amb l'episodi de la calç viva respecte a l'expresident Felipe González, sinó una certa sensació que el podemista els seguia menjant terreny.

Rebut entre forts aplaudiments, Zapatero s'ha mostrat amable amb Iglesias. "Li ho agraeixo sincerament, però sabeu que el respecte o reconeixement a la meva feina no és altra cosa que el respecte i el reconeixement al PSOE", ha sortit del pas l'expresident. El driblatge del manxec ha passat per recordar que ells tenen experiència al capdavant de les institucions polítiques i 137 anys d'història, fet que els col·loca en millor posició per governar. "Nosaltres som la socialdemocràcia, la socialdemocràcia és el PSOE", ha refermat.

Per la banda de Sánchez, els intents per guanyar-se el favor dels admiradors de Zapatero han consistit a dedicar-li el míting amb constants "José Luis...José Luis..." això i allò altre. Res fora de l'esperat, fins que el líder del partit ha reiterat que no hi haurà unes terceres eleccions, fet que desconcerta després del to brusc del debat a quatre. Però entre la pedagogia de Zapatero, l'apel·lació a l'experiència socialista i que Ciutadans ja no és un partit de "centredreta" sinó de "dreta" com el PP, emergeix un interrogant:

Deu ser un govern presidit per Sánchez amb suport de Podemos allò que ara maquinen a Ferraz?