El president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, ha demanat a ERC i a la CUP que s'afegeixin a la Crida Nacional, i ha considerat que "s'equivoquen" si mantenen el seu rebuig de participar en aquest partit que impulsa el president a l'exili Carles Puigdemont.

"Entenc que els partits prioritzin el seu espai. Ho han fet sempre. Però crec que en aquests moments s'equivoquen si no prioritzen una estratègia compartida i un espai conjunt d'acció política i electoral", ha argumentat en una entrevista a Europa Press.

Amb l'aspiració de ser una plataforma transversal de l'independentisme, la Crida es va presentar en societat el mes de juliol i la seva arrencada definitiva està prevista per a finals de mes, impulsat pel mateix Sànchez, Puigdemont i el president de la Generalitat, Quim Torra.

Sànchez, que es troba en presó preventiva des de fa més de deu mesos, defensa la Crida per considerar que "crear espais comuns genera inèrcies que sumen més que resten i ajuden a fer visible l'excepcionalitat que es viu" a Catalunya.

Posa d'exemple la coalició electoral de JxSí, formada per ERC i el PDeCAT per a les eleccions catalanes de 2015: "JxSí va permetre una col·laboració noble i productiva entre PDeCAT i ERC, on les divergències es pactaven i els objectius eren realment comuns."

Sànchez sosté que sense JxSí la preparació i execució de l'1 d'octubre "no hauria estat possible", ja que aquesta coalició va permetre crear, el seu parer, un espai on es van deixar de banda les disputes i competències que caracteritzen els partits quan actuen per separat.

Relacions entre ERC i JxCat

Preguntat per les desavinences que han evidenciat ERC i JxCat en la present legislatura, com per exemple sobre els diputats suspesos com ell, exposa que ha faltat de vegades "experiència en la gestió dels desacords i una comunicació més fluida".

Tanmateix, està convençut que progressivament s'aniran encarrilant les possibles diferències estratègiques i conclou: "El president Torra i el vicepresident Aragonès tenen molt bona sintonia i una comunicació fluida, i això es notarà cada vegada més".

No a les eleccions anticipades

Sobre els socis que ha de buscar el Govern per aprovar els Pressupostos de 2019, considera que "l'única línia vermella" és no pactar amb Cs i PP, per la qual cosa veu marge d'acord per sumar la resta de forces parlamentàries que estan en l'oposició: la CUP, el PSC i els comuns.

Està convençut que els comptes tiraran endavant i conclou que, si finalment fracassen, això no significa necessàriament que es tingui de convocar eleccions anticipades: "No seria la primera vegada ni la segona que es governa amb pressupostos prorrogats".

Aposta pel diàleg amb Sánchez

Sobre el govern espanyol, assegura que ara per ara només ha ofert bones paraules i que "a la tardor és un bon moment per concretar les paraules escoltades fins ara" amb propostes que facin possible una sortida política a la situació de Catalunya.

"Seria molt desitjable que la proposta fos satisfactòria d'entrada però, si no ho és, no passa res. El que és imprescindible per començar a dialogar és que proposi la seva recepta per sortir del conflicte. Després ja treballarem intensament per buscar acords", conclou.

Sobre si la sobirania ha d'activar la via unilateral si fracassa el diàleg amb el govern espanyol, Sànchez demana no anticipar esdeveniments: "Concentrem-nos en aquesta aposta --diàleg-- i no pensem en escenaris de fracàs. Donem entre tots una oportunitat, és la nostra obligació".

"Per descomptat nosaltres no renunciarem mai a l'exercici del dret a l'autodeterminació", insisteix, però creu que amb el PSOE és possible un diàleg que mai no hi va haver amb el PP, i desitja que aquest no sigui un escenari estèril.