Els qui coneixen el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, asseguren que té set vides i que en tots els moments de la seva carrera on tot apuntava que fracassaria, acabava remuntant. Part d'aquest "talant" resideix en la negativa de cedir quan vénen mal dades i aquesta és la imatge que ha projectat aquest diumenge electoral a Saragossa, rodejat del seu "Govern del Canvi", on tots els ministrables han assegurat que Sánchez serà president, malgrat les enquestes que el donen com a tercera força. Ara bé, en el si dels partits no totes les opinions pesen per igual.

Lluny dels afalacs del seu flamant nucli dur, ha estat una personalitat menys coneguda per l'opinió pública qui ha alçat fluix la veu, però amb un mar de fons que passa desapercebut per a l'ull no expert. "L'Estat", o altrament conegut com a José Enrique Serrano, ha assegurat que després del 26-J Sánchez liderarà la presidència espanyola. "Hi ha qui vol rereconstruir la sanitat, l'educació... i sabeu qui hi ha darrere de tot això? Pedro Sánchez", ha afirmat en una al·lusió velada al relat de Podemos.

Serrano no només és un històric dins del partit socialista, també és una de les figures que va liderar l'equip negociador del PSOE durant els quatre darrers mesos de reunions per a la investidura. Estrateg ben preuat entre les files de Ferraz, ell sap en quins punts programàtics es podria produir l'encaix amb els seus rivals. Podria ser que no fos casual, o almenys una al·legoria, el fet que el míting s'hagi produït a Saragossa, ciutat de la comunitat on la formació morada, liderada per Pablo Echenique va facilitar el govern del socialista Javier Lambán.

Però els socialistes no estan disposats a deixar-se envair terreny. "Si algú pretén robar-nos la nostra història, apoderar-se del sacrifici de milions de socialistes, no ho permetrem. Estem orgullosos de la nostra història", ha exclamat el diputat pel País Basc, Patxi López, qui ha estat el més aplaudit pels més de 1.400 assistents. L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, també ha encoratjat els seus per evitar el desànim, en tant que estaria en joc "el país i les polítiques socials", com ha indicat.

L'elenc de personalitats que han acompanyat Sánchez ha inclòs també el ministrable de Sanitat, Rafael Bengoa, o la jutgessa Margarita Robles, qui ha lamentat que Podemos "volgués" dir als jutges què han de fer. La confrontació respecte de Pablo Iglesias ha continuat de la mà de Sánchez, que mai critica Podemos però sí al seu líder. "Quan està amb Garzón, és comunista; quan està amb Errejón, peronista; quan està amb mi, socialista", s'ha queixat davant del riure dels seus.

Lambán i l'eix Cantàbric-Mediterrani

Cuidant-se molt de recordar que ell governa gràcies a Podemos, el president d'Aragó ha reclamat novament l'eix Cantàbric-Mediterrani, en un moment en què la formació morada sembla titubejar respecte de la construcció del Corredor Mediterrani. "Cal que Aragó tingui a Espanya el govern que es mereix. Cal aragonesitzar Espanya", ha afirmat. Així les coses, si tots veuen Sánchez president, hauria de ser amb els vots de Podemos, on Lambán podria intervenir en l'entesa per donar-los bons consells.