La crisi pel brot d'enterovirus ha tornat a protagonitzar la sessió de control al Govern en el ple d'avui al Parlament després de la mort d'un nen a Mataró fa tot just una setmana, malgrat que Salut assegurava que no es pot afirmar "una relació causa-efecte entre la detecció d'aquest enterovirus i el tràgic desenllaç". De fet, Comín ha alertat que és possible que hi hagi brots "no identificats" a la resta de l'Estat. "Això és molt greu", ha lamentat. 

Avui el conseller de Salut, Toni Comín, ha hagut de donar explicacions un cop més sobre aquesta crisi a preguntes del diputat del PP, Santi Rodriguez. En aquest marc, Comín ha explicat que el total acumulat de casos d'enterovirus, és a dir, des del primer dia fins ara, és de 101. I ara mateix, tres nens continuen a l'UCI i tres estan a planta, segons el conseller. "El brot no ha finalitzat, però està disminuint", ha assegurat.

El conseller ha tornat a defensar, com ja va fer en comissió parlamentària, que s'ha reaccionat "amb una eficiència assistencial absoluta". És més, ha dit que professionals de la resta de l'Estat estan demanant assessorament als caps de servei de pediatria catalans perquè "és possible que hi hagi brots no identificats a la resta de l'Estat, i això sí que és greu, perquè pot posar en risc els pacients”. "Aquí s'ha fet tot el contrari, amb un protocol el mateix dia del coneixement", ha asseverat. "La responsabilitat ha estat màxima", ha clamat.  

El català, "residual" a la justícia

Un altre dels moments destacats de la sessió de control als consellers ha estat quan el titular de Justícia, Carles Mundó, ha advertit que ara mateix el català està en una situació "residual i d'emergència" en l'àmbit de l'administració catalana de justícia. En aquest sentit, ha recordat que el 2015 "només el 8,4% de les sentències es van dictar en català".

Mundó ha puntualitzat, en resposta a una pregunta del diputat de Junts pel Sí Jordi Orobitg, que no es tracta d'un problema de desconeixement de la llengua, perquè "més del 70% del personal de l'administració de justícia acredita tenir un nivell B2 o superior de català".

És més, Mundó ha indicat que en l'arrel del cas està el fet que només el castellà sigui "d'ús obligatori" en la justícia, cosa que crea una "asimetria legal" que deixa desprotegida la llengua catalana. "No farem miracles fins que el marc normatiu no canviï", ha al·legat el conseller, convençut que "només amb les eines d'un Estat tindrem la possibilitat de revertir" aquesta situació.