El conseller de Salut, Toni Comín, ha comparegut al Parlament per informar sobre la resposta assistencial del departament en el brot d'enterovirus. En aquest marc, ha assegurat que es va retardar "deliberadament" l'enviament del protocol d'actuació a la xarxa d'atenció primària per no generar alarma.

Comín ha aprofitat la seva intervenció per exposar cronològicament els fets. En aquest marc, ha explicat que va tenir coneixement de la situació de risc el dia 6 de maig, quan ja s'havien detectat 10 casos. El conseller ha explicat que aquell mateix dia hi va haver una reunió d'urgència i es va constituir una taula de seguiment.

És més, ha detallat que també el dia 6 es va enviar el protocol d'actuació a la xarxa hospitalària, però no als centres d'Atenció Primària. Una decisió "deliberada" per evitar generar alarma. "Era una qüestió de sentit comú", ha clamat. El conseller ha justificat que el pla d'actuació arribés als CAP el dia 13, una setmana després, perquè "acotar la gravetat de la situació necessitava temps", així com "una base científica".

El titular de Salut ha explicat que calia més informació científica perquè els pediatres "poguessin donar resposta". Malgrat això, ha defensat que el sistema assistencial català va ser capaç d’identificar una "situació de risc sanitari des del primer moment". Comín també ha explicat que es va decidir no donar les dades territorialitzades "per protegir els pacients" i evitar la seva exposició als mitjans.

"Els tempos els marca la ciència"

D'altra banda, el conseller Toni Comín ha justificat que no s'informés l'opinió pública del brot d'enterovirus fins 11 dies després de conèixer els primers casos. En concret, el Departament de Salut no va informar fins al dia 17 de maig, i a més, ho va fer a través d'un comunicat. A sobre, Salut no va comparèixer en roda de premsa fins 48 hores després d'aquesta nota.

Un buit comunicatiu que tots els grups de l'oposició han coincidit a criticar. "La transparència evita l’alarma i facilita la prevenció", ha replicat la socialista Assumpta Escarp, parlant fins i tot de "foscor informativa".

Comín ha defensat que el departament necessitava "respostes per comunicar respostes". "Calia determinar amb tota certesa si el nombre de casos era excepcional, calia fer una definició de cas i després analitzar-los", ha justificat.

En aquest sentit, ha dit que "els tempos els marca la ciència". El conseller ha assegurat que informar l'opinió pública sense tenir respostes concretes sobre el brot d'enterovirus hagués estat "una irresponsabilitat" i només hagués generat "alarma". Per tant, calia evitar "el pànic i el col·lapse", ha justificat.

Comín ha respost als grups que "totes les decisions s'han fet amb una improvisació zero" i que, després de repassar-les totes, tornaria a prendre les mateixes.

Situació estabilitzada

El conseller de Salut, Toni Comín, ha informat també que la situació del brot d'enterovirus "està estabilitzada". Ha confirmat que s'han detectat 60 casos i que, per tant, ara per ara aquests "no augmenten". D'aquest total, la majoria dels nens ja estan a casa, però, 17 encara continuen ingressats: 4 a l'UCI i 13 a planta amb evolució favorable. Entre aquests hi ha 4 casos d'enterovirus A71 (dos confirmats des d'ahir), que afecta especialment el sistema nerviós central.