La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha advertit que la Justícia prima, també en el cas que decidís tirar enrere l'indult dels presos polítics. "Les decisions que prenen els jutges s'han de respectar sempre, tant si es comparteixen com si no", ha indicat. Robles ha fet les declaracions l'endemà que la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem ha canviat de criteri, i ha acceptat a tràmit recursos contra l'indult. La ministra ha apuntat que aquesta decisió ha de ser "respectada", de la mateixa manera que s'haurà de fer amb la decisió final. Segons la seva opinió, però, els indults es van atorgar "d'acord amb la legalitat".

Els 9 presos polítics catalans indultats, de forma parcial, el 23 de juny de 2021 pel Consell de Ministres, podrien tornar a la presó, després d’haver complert uns tres anys tancats del total de la pena imposada, que va ser d'entre 9 a 13 anys. La probabilitat és molt remota, però els darrers canvis i resolucions de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem fan preveure el pitjor. És la faula de la granota i l'escorpí. Per ara, el que és segur és que la resolució no serà immediata, segons juristes consultats. El govern de Pedro Sánchez va condicionar els indults als independentistes a què no tornessin a fer “cap delicte greu” (és a dir, al seu entendre un 1 d’Octubre) en un termini de sis anys per a Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, i Quim Forn, mentre que a Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa els limita a tres anys, i a tots els manté la inhabilitació a càrrec públic.

La porta oberta a la revisió dels indults va ser executada ahir pel Tribunal Suprem, que va estimar per una justa majoria (3 vots a favor i 2 en contra)  els recursos de reposició que van presentar Cs, el PP, Vox i polítics individuals, com  l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, contra els reials decrets amb els quals es van indultar els 9 condemnats catalans per malversació de fons i sedició. El Suprem indica que donarà a conèixer la resolució "en els pròxims dies" i que hi ha dos vots particulars en contra. Amb sorpresa, tot i que esperada, el Suprem ha canviat de parer, perquè el gener passat, també per un ajustat 3 a 2, va inadmetre tots els recursos, seguint el parer de l’Advocacia de l’Estat, en considerar que els partits polítics no estaven legitimats per proposar-ho, perquè no tenen cap perjudici amb els indults. 

De recursos se n'havien presentat set: l'associació Convivencia Cívica Catalana; els dirigents de Ciutadans Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra; Vox com a partit; el PP com a partit; els diputats i exdiputats del Parlament pel PP Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez, Andrea Levy, Juan Bautista Milian i Lorena Roldán; l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, i l'associació Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén. Aquesta darrera entitat és l'única que ha quedat exclosa.