Els acords a què van arribar Partit Popular i Ciutadans per a la investidura de Mariano Rajoy podrien saltar pels aires, i la causa de tot plegat seria la mort, dimecres, de Rita Barberá. Així es desprèn de la proposta que ha fet el portaveu del PP, Rafael Hernando, de fer una “profunda reflexió” sobre la manera d’actuar amb els polítics investigats, un suggeriment que no ha agradat gens a Ciutadans, que ja ha dit que qualsevol canvi en els acords entre els dos partits en matèria d’anticorrupció tindria conseqüències polítiques.

La caixa dels trons l’ha obert Hernando, que en plena maniobra de constricció per haver apartat Barberá del PP, ha convidat la resta de grups a “girar” l’actuació sobre els polítics amb causes pendents, i ha arribat a qüestionar que la simple investigació sigui suficient per expulsar un càrrec polític, quan els populars preferirien esperar a l’obertura del judici oral.

Ara bé, canviar aquesta mecànica amenaça directament la línia de flotació dels acords amb Ciutadans, que han fet de la lluita contra la corrupció un dels principals cavalls de batalla. Així, la proposta d'Hernando ha estat resposta gairebé de forma immediata pel vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que ha assenyalat que el seu partit no te intenció de “revisar” el criteri sobre la qüestió, alhora que ha advertit que si el PP incompleix els acords d’investidura en qualsevol punt, inclosa la qüestió de la corrupció, Ciutadans donarà per trencat el pacte, fet que derivaria en conseqüències polítiques.

Discrepàncies al PP

Ara bé, la proposta d’Hernando no només no ha agradat a Ciutadans, sinó que tampoc no sembla ser del gust del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que avui mateix, i preguntat per la qüestió, ha assenyalat que estava “molt conforme” amb els acords amb C’s, en concret als referits a la necessitat d’apartar dels càrrecs els polítics imputats en casos de corrupció.

Així les coses, el posicionament de Catalá entra directament en contradicció amb la proposta de Rafael Hernando, en una situació poc habitual que, a més, ha estat provocada directament per la mort de Rita Barberá.

El govern de Rajoy ho desmenteix

Així les coses, el govern del president Mariano Rajoy desmenteix entre bastidors que tinguin pensat dur a terme alguna acció per paral·litzar aquest acord anticorrupció. Segons ha pogut saber El Nacional a partir de fonts de la Moncloa, la idea naixia "d'una reflexió" però no d'una voluntat real d'aturar-ho.

Per aquest motiu, el propi portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha defensat l'acord i ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que al seu entendre cal "conjugar" presumpció d'innocència i persecució de la corrupció. Així i tot, això sembla contradictori amb el pacte entre PP i C's, on s'estableix que la imputació és el pas necessari per separar un alt càrrec polític del seu lloc. Així també pensen les fonts governamentals consultades.

Però no és la primera vegada que el PP es descoordina amb la Moncloa –per acció o per omissió–. Ja durant els dies previs a la investidura de Rajoy, portaveus del Partit Popular van indicar al PSOE que no només es conformaven amb una abstenció, sinó que volien acords de governabilitat perquè el seu líder volgués presentar-se a la cerimònia al Congrés. Més tard, el president espanyol va sortir per desmentir-ho i va agrair el diàleg mantingut amb el president de la gestora socialista, Javier Fernández. Aquesta forma de funcionar podria respondre a l'anomenat "globus sonda".

Enmig de la polèmica, aquest diari ha vist Villegas sortint de Moncloa, i fonts consultades a C's han assegurat que hi acudia per parlar amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría sobre els pressupostos. Però tampoc es descarta que hagi abordat el pacte i el conflicte que s'ha generat.