1. El Pacte pel Dret a Decidir s'activa per la imputació de Mas

A Joan Rigol, coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, se li ha girat feina i no només per la creació de Demòcrates de Catalunya. Rigol ja treballa perquè el pacte es manifesti públicament contra la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau, per haver organitzat la consulta del 9N. "Estic intentant lligar un document que sigui avalat per la majoria dels integrants del pacte, però no puc donar-ne més detalls", ha explicat a El Nacional en la presentació del congrés fundacional de Demòcrates de Catalunya. Hi ha altres mobilitzacions en marxa.

2. Omertà a la CUP

La CUP no badarà boca fins dijous vinent, perquè prepara una conferència política per "posar les cartes sobre la taula". L'ordre és "muts i a la gàbia" durant els primers dies de la negociació amb Junts pel Sí. Fins i tot en el consell polític –màxim òrgan entre assemblees– que se celebrarà dissabte a Montesquiu (Osona), no hi haurà convocatòria de premsa. Per cert, a Montesquiu la CUP va obtenir tres regidors i va ser segona força després de Junts pel Sí, el 27-S. Al capdavall, la CUP ja ha reconegut que han començat els contactes amb JxSí i que no els pensa convertir en un "xou mediàtic". Aquesta expressió ja la van fer servir en la seva darrera assemblea, la del 9 de juliol a Castelló, quan advertien en el manifest aprovat que no participarien en cap circ mediàtic per assolir la independència i demanaven responsabilitat. "No entrarem en una nova dinàmica de cimeres-espectacle", assegurava el document.

3. Veterans de l'Exèrcit "revifen la pàtria" a Barcelona

La Caserna del Bruc amb el Cap de l'Estat Major de la Defensa, el dia del veterà Foto:Quico Sallés/EN

"Som catalans per a l'orgull de molts de vostès i també som espanyols per a l'orgull de tots". Aquesta ha estat l'etzibada del general de l'Aire Eduardo González-Gallarza Morales, president de la Real Hermandad de Veteranos de las Fuerzas Armadas, en el seu discurs en el Día del Veterano, celebrat per primera vegada a la història a Barcelona. A la caserna del Bruc i davant del cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, Jaime Domínguez Buj (inèdita també la seva visita a la capital catalana), González-Gallarza ha assegurat que celebren la festa a Catalunya per "revifar el concepte de pàtria". Buj ha evitat embolicar la troca i no ha volgut declarar res més enllà de "servim Espanya i tots els espanyols". Una desfilada, la cerimònia d'arriada de la bandera i un homenatge als caiguts han completat l'acte.

4. Així quedaria el Congrés amb el resultats del 27-S

 

5. Amistat de 'cupaires' i convergents

Un dels objectius de la CUP la legislatura passada va ser aconseguir prohibir les pilotes de goma. Una demanda recurrent dels tres diputats cupaires a la Comissió d'Interior, especialment de David Fernàndez. Les negociacions van ser tan intenses que s'ha creat força "sintonia" entre alguns dels protagonistes. Aquest és el cas del ja exdiputat Fernàndez i del portaveu d'Interior de la llavors CiU, Lluís Guinó, que també és alcalde de Besalú i destacat representant de la família socialdemòcrata convergent. Ho mostra el fet que Guinó ha trucat Fernàndez perquè s'ha assabentat que diumenge visitarà la vila medieval garrotxina per presentar un llibre a la Fira d'Editorials Independents que s'hi celebra aquest cap de setmana.

6. Levy passa de la FAES

La Fundación de Análisis y Estudios Sociales, el think tank de la branca hardcore del PP, que presideix José María Aznar, està neguitosa. El partit no li dóna feina. La premsa de Madrid informava avui que la vicesecretària d'estudis i programes, la catalana Andrea Levy, no els ha encarregat cap feina. Levy, diputada electa al Parlament com a número 2 de la llista per Barcelona, ha apuntat a El Nacional amb posat murri que hi ha informacions que són "tafaneries". Però des del PPC recorden que Levy és de les partidàries que no cal endurir més el discurs, ans al contrari, fer-lo més "simpàtic", i bastir una "estratègia en positiu" per recuperar electorat. Levy tampoc no ha amagat que la campanya del PP per al 27-S era "millorable" i que s'han comès "errors".

7. Colau reivindica l'obrerisme de Companys

Dijous passat es va presentar el conjunt d’actes d’homenatge a Lluís Companys organitzats per l’Ajuntament de Barcelona amb motiu del 75è aniversari de l'afusellament. El primer tinent d'alcalde d'Ada Colau, Gerardo Pisarello, va reivindicar l'"obrerisme" del president. La situació recorda la tensa polèmica entre ERC i PSC l'any 2005, quan l'aparell socialista d'aquell moment, comandat per José Zaragoza, va difondre uns cartells amb la imatge del president màrtir i el logo del PSC. La decisió dels socialistes no va caure gens bé als republicans, aleshores socis del PSC en el primer tripartit, i més perquè els cartells es van editar en plena picabaralla amb  l'Estat per sol·licitar l'anul·lació  del judici a Companys. "Si el PSC vol posar el seu anagrama al costat de la imatge de Companys amb el lema 'Visca la llibertat', haurien de ser conseqüents i suficientment lliures per votar al Congrés a favor de la petició de perdó", va dir Marina Llansana, llavors portaveu d'ERC .

Companys PSC

8. Reunió de Catalunya Sí que es Pot per preparar les espanyoles

Segons ha pogut saber El Nacional, dilluns 5 d'octubre el consell polític de Catalunya Sí que es pot, la coalició d'ICV-EUIA, Podemos, Equo i independents que va concórrer als comicis del 27-S es reunirà per preparar les espanyoles. La intenció dels dirigents de les formacions és repetir coalició. En primer terme, així ho ha expressat el coordinador nacional d'EUiA, Joan Josep Nuet, al consell nacional que la formació ha celebrat aquesta tarda. Per la seva banda, el mateix acord el mantindrà ICV i així s'exposarà en el consell nacional dels ecosocialistes d'aquest dissabte 2 d'octubre. Fins i tot el corrent independentista d'ICV, Compromís per la Independència, defensarà aquesta opció en el conclave de demà.

9. El Fiscal General dimitit pel 9N ja fa d'advocat

L'exfiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, que va dimitir després de fer el ronsa a posar la querella a Artur Mas pel 9-N, ja fa d'advocat. El BOE va publicar el 31 d'agost la seva excedència i ara s'ha incorporat al prestigiós despatx Garrigues, segons consta en la seva web, aquest setembre. La decisió va posar en peu de guerra els fiscals progressistes, la Unió Progressista de Fiscals, que titllaven de "preocupant" que el govern espanyol fes un "pedaç" per tal que Torres Dulce no tingués els dos anys d'incompatibilitat. La postura dels fiscals va refredar la decisió fins ara que Torres Dulce ja s'ha incorporat com a especialista en dret penal i, fins i tot, se li pot enviar un correu electrònic.

garrigues

Postres de músic

BraveMas, segons els bascos. /// I la premsa econòmica es refia més de la CUP que de Standard & Poor's o Fitch. /// La monja Teresa Forcades piula et labora... contra Mas. /// Augment d'un 60% de dones directives a les federacions, l'esport és femení.