La pressió policial i judicial per impedir el referèndum de l'1-O ha saltat de la plana política als funcionaris i treballadors públics. El cercle s'estreny per atemorir els agents que haurien de fer possible la votació i per als treballadors vinculats als departaments que tiren endavant els preparatius del referèndum.

Els interrogatoris a funcionaris de la Generalitat i publicistes per la campanya institucional del Govern per incentivar la creació d'un cens de catalans a l'estranger surten de la investigació del cas Santi Vidal i de les diligències prèvies que va obrir la Fiscalia per vigilar de prop els preparatius del referèndum.

Entre les persones citades per l'institut armat hi ha funcionaris del Departament de Difusió i de la Conselleria d'Exteriors, així com treballadors de l'agència de publicitat a la qual la Generalitat va encarregar la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger.

Tot i que, segons ha pogut saber El Nacional, el jutge del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona no ha ordenat els interrogatoris, els investigadors treballen en diferents operacions relacionades amb el referèndum. Es preveu que un cop acabin aquestes declaracions que van començar fa dues setmanes, la Guàrdia Civil faci arribar l'informe al jutge.

La Guàrdia Civil també ha citat un càrrec polític del Departament de la Presidència, un treballador amb categoria de personal laboral i tres persones d'empreses externes. Les declaracions van començar ahir dimarts i estan previstes que continuïn avui i demà. El Departament de la Presidència es va encarregar inicialment de crear la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum però posteriorment es va traslladar la seva gestió al Pacte.

El jutjat número 13 i les investigacions en curs

La Guàrdia Civil treballa a les ordres del jutge i la fiscalia, però també actua d'ofici davant una investigació oberta.

El jutge manté en secret la causa, que va obrir inicialment arran de les manifestacions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, que en diverses conferències va assegurar que el Govern català estava recopilant dades fiscals dels catalans i fent classificacions dels jutges per la seva ideologia.

De forma paral·lela a aquesta investigació judicial, la Fiscalia va obrir a final de març passat diligències per desobediència, prevaricació i malversació de cabals en relació amb la suposada preparació del referèndum independentista, arran de la publicació d'un anunci institucional sobre el "registre de catalans i catalanes a l'exterior".

No obstant això, el titular del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona ha acabat assumint en una sola peça tant el cas Vidal com la investigació inicial de la Fiscalia sobre el cens de catalans a l'estranger, perquè en els dos procediments hi havia indagacions que se solapaven, en estar vinculades al procés sobiranista.

El vot exterior

La Guàrdia Civil, a qui el jutge havia encarregat ja diverses diligències sobre el cas Vidal, havia requerit prèviament, a instàncies del ministeri públic, els expedients relatius a la campanya de publicitat institucional amb la qual la Generalitat pretén promoure la inscripció en el registre de catalans residents a l'exterior.

La campanya, amb el lema "Tens familiars o amics a l'exterior?", incloïa una fotografia amb una tauleta electrònica en la qual apareix el mapa de Catalunya i la pregunta "Sí o no?" en lletra negreta, cosa que va portar els partits de l'oposició a advertir que es podria tractar d'un cens de catalans a l'exterior per al referèndum independentista.

A més d'aquestes indagacions, la Guàrdia Civil també té encomanada la investigació que l'Audiència Nacional va obrir al març de l'any passat a entitats i empreses que suposadament estan col·laborant amb la Generalitat per posar en marxa estructures d'Estat, com els serveis d'intel·ligència o l'Agència Tributària Catalana.

En el marc d'aquestes diligències, obertes per delictes de sedició i malversació, la Fiscalia ha demanat a la Guàrdia Civil que requereixi a una vintena d'empreses tecnològiques, consultores i de ciberseguretat documentació sobre els contractes amb la Generalitat en relació amb la posada en marxa d'aquestes estructures.

Borràs compara la investigació amb l'època franquista

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, creu que és propi d'una època "franquista" el fet que la Guàrdia Civil hagi citat funcionaris de la Generalitat en una investigació oberta per un jutge de Barcelona sobre la campanya institucional del Govern presumptament lligada al referèndum de l'1-O.

"Això és propi d'una altra època; a mi em recorda quan jo era una nena i hi havia una situació de franquisme, de dictadura i de persecució il·lògica, perquè estem parlant de democràcia", ha assenyalat Borràs en declaracions a Catalunya Ràdio.

Mundó demana resoldre la situació "votant"

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assegurat que "no hi ha cap motiu perquè els treballadors se sentin incòmodes. Mai se'ls farà fer res que no es pugui fer". 

Ha retret a la Fiscalia que centri els seus esforços a impedir el referèndum quan "té molta feina".

I ha afegit que "és inacceptable que l'objectiu de la Fiscalia sigui perseguir funcionaris. Aquesta situació s'ha de resoldre votant". El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha fet aquestes declaracions en la visita a la presó Model de Barcelona amb motiu de la presentació de l'exposició que repassa la història del centre penitenciari.