L’endemà del Sí, què passarà després del referèndum? Això és el que pretén resoldre Constituïm, la plataforma que l’11 de maig de 2016 va lliurar la primera proposta de text constitucional al Parlament de Catalunya.

I com ho faran? La plataforma ha organitzat 4 debats amb experts on la ciutadania podrà resoldre molts dels dubtes que poden tenir en relació a l’endemà d’haver celebrat un referèndum amb una victòria del Sí a la independència.

Es plantegen 4 temes: el primer tindrà lloc el dia 20 de juny a l’Ateneu Barcelonès i es discutirà sobre la llengua, com afectarà el factor por al model lingüístic de la nova república catalana. Des de Constituïm volen posar èmfasi en que tots aquests debats no són per convèncer, sinó per exposar, és per això que fa una crida tant als votants del Sí com del No.

El següent es celebrarà el dia 27 de juny i servirà per parlar de qualitat democràtica. Aquí es vol discutir sobre un dels principals temes de preocupació de la ciutadania; la corrupció política. El que es vol exposar són un seguit de possibles eines de transparència i anticorrupció que es podrien aplicar en una República Catalana.

Un altre dels temes de debat serà exèrcit Vs seguretat i defensa. Constituïm vol conèixer la opinió dels futurs votants del referèndum per saber si creuen que es tracta de models oposats o complementaris. La data és el 4 de juliol i el lloc el mateix; l’Ateneu Barcelonès.

Finalment, el 18 de juliol hi ha convocat l’últim d’aquests cicles de debat que té com a temàtica principal l’educació en matèria religiosa, es titularà Un estat laic pot esdevenir religiós?. La idea és debatre sobre el paper de la religió en l’educació i estarà moderat per experts en el tema.

Des de Constituïm estan molt satisfets de poder compartir aquest projecte amb l’Ateneu Barcelonès que els ha cedit l’espai per dur a terme aquestes reunions. L’organització, però, vol deixar clar que tot el que surti d’aquests debats no servirà per modificar el text original que es va lliura al Parlament, però si per poder-hi afegir annexos a mode de propostes i preocupacions de la ciutadania. El que es vol aconseguir creant aquests espais de discussió és que un cop s’hagi de redactar la Constitució catalana es tinguin en compte les idees aportades pels ciutadans.

Un altre dels objectius que persegueix aquesta plataforma és obrir les portes al debat i l’autocrítica a tothom; és per això que animen a tots els partidaris del No al referèndum que hi assisteixin per parlar obertament de les seves preocupacions i d’aquesta manera fer entendre que la voluntat dels catalans que volen votar està sustentada i té raonaments de pes.