Mariano Rajoy ha comparegut a la Moncloa per donar la cara sobre el resultat d'uns comicis convocats a l'empar de l'article 155, on ha menystingut la proposta de Carles Puigdemont per celebrar una reunió conjunta, després d'erigir-se com el líder de la majoria independentista. El president espanyol ha assumit com a interlocutora primera Inés Arrimadas, perquè va guanyar les eleccions. Però davant la hipòtesi que Puigdemont reediti com a president de la Generalitat, fonts de la Moncloa no el descarten com a interlocutor, tot i que recorden que la causa judicial no depèn d'ells.

"La situació processal no depèn de la decisió d'ahir. La justícia no s'ha de sotmetre a cap estratègia" exposava Rajoy sobre la negativa a buscar una via perquè el president destituït torni de Brussel·les i pugui celebrar la sessió d'investidura. El fet és que si això passés, l'executiu central no tindria problema a tractar-lo com a interlocutor vàlid. Tanmateix, la idea esdevé una quimera en el curt termini tenint en compte que si el català creua la frontera, les autoritats judicials el detindran perquè declari, i molt possiblement sigui empresonat, com també ho està Oriol Junqueras.

Així les coses, el cap de l'executiu central fuig d'explicar quina seria l'oferta que faria a un Parlament autonòmic que aquest 21-D va reeditar la majoria independentista amb més vots que el 2015. Rajoy ha anunciat que la possible reforma de la Constitució no dependrà d'aquest escenari i tampoc s'ha compromès a res concret, més enllà "d'esforçar-se per un diàleg perquè la llei es compleixi". Això, tot i els 70 escons d'ERC, Junts per Catalunya i CUP, en tant que cap dirigent pot "aprovar legalitats paral·leles", segons responia a El Nacional. "Perquè el problema no és allò que pensi cadascú", ha reblat quant als anhels de l'independentisme. 

Així, Rajoy ha reivindicat el 155 com l'inici d'una etapa de bilateralitat, sota l'empara del principi de legalitat. Ha demanat que la primera prioritat del nou Govern passi per superar "la fractura social provocada per la radicalitat". També, l'intent sanejar l'economia, mitjançant el restabliment de la certesa, les vendes, el turisme i l'ocupació.  Per això, s'ha mostrat satisfet de la intervenció de la Generalitat, ja que la fragmentació i la victòria de Cs il·lustrarien que "ningú pot parlar ja en nom de Catalunya, si no contempla tota Catalunya. No és monolítica, és plural", ha assenyalat.

El fet és que PSOE i Ciudadanos amenacen de demanar explicacions en les pròximes hores sobre el fracàs de l'estratègia. Pedro Sánchez i Albert Rivera s'havien posicionat a favor que el 155 es perllongués més de dos mesos i els comicis es convoquessin al gener, o inclús, a mitjans d'anys. Així les coses, Rajoy va preferir una intervenció ràpida i eleccions al desembre. "Va ser prudent i intel·ligent. Es va fer quan hi havia una majoria absoluta de suport" ha recordat sobre les reticències dels socialistes a endegar la mesura abans del referèndum de l'1-O. 

La qüestió és que Rajoy ha reconegut la derrota del bloc constitucionalista i d'aquells que "volien un canvi" així com també ha fet seva la debacle del PP en uns comicis que han reduït la filial catalana a 3 escons, malgrat que el gallec es va implicar en primera persona a la campanya, així com altres personalitats del gabinet ministerial. "Com ho faria qualsevol president o militant" ha dit. Tanmateix, ha volgut lloar el paper del candidat Xavier Garcia -Albiol, de qui n'ha assumit "l'esforç".

En darrer lloc, el president espanyol ha recordat que el 155 decauria quan ho va establir el Senat, és a dir, un cop hi hagi nou Govern.