El Consell de Ministres del Govern espanyol, reunit en sessió extraordinària sota la presidència de Mariano Rajoy, ha acordat destituir el president Carles Puigdemont i tots els membres del Govern de la Generalitat de Catalunya arran de la declaració d'independència aprovada avui per la cambra catalana. Rajoy també ha decidit dissoldre el Parlament i convocar eleccions a Catalunya per al 21 de desembre. El Consell de Ministres extraordinari ha acordat així mateix presentar dilluns un incident d'execució de sentència davant del Tribunal Constitucional perquè s'anul·li l'acord que avalaria jurídicament el nou Estat català.

L'Executiu espanyol engega així l'aplicació de les mesures a l'empara de l'article 155 de la Constitució després d'haver rebut aquest divendres el vistiplau del Senat. "La desraó s'ha imposat a la llei en una cadena de decisions arbitràries i excloents", ha denunciat Rajoy sobre la votació al Parlament i la marxa del procés sobiranista. Així i tot, s'ha mostrat tranquil amb la "confiança que l'Estat disposa de mitjans suficients per, de forma pacífica i moderada, recuperar la normalitat i dissoldre les amenaces que ens estan abocant sobre la convivència", ha dit.

Per aquest motiu, el Consell de Ministres ha donat llum verda a cinc decrets:

1. Cessament del president Carles Puigdemont.
2. Cessament del vicepresident Oriol Junqueras i tots els consellers del Govern, a excepció de Santi Vila.
3. Designació dels ministeris com a òrgans encarregats d'assumir les funcions de les conselleries. Aquest decret també inclou un annex d'equivalències per a aquelles funcions que presenten més dubtes, segons explicaven fonts de la Moncloa.
4. Extincions i cessaments dels òrgans: Diplocat; Consell per a la Transició Nacional; representants de la Generalitat a Brussel·les i Madrid (Amadeu Altafaj i Ferran Mascarell), però no les oficines que regenten; cessament del cap de la Policia Autonòmica (Pere Soler) i del secretari general d'Interior de la Generalitat (César Puig).
5. Decret de convocatòria d'eleccions autonòmiques per al 21 de desembre i conseqüent dissolució del Parlament de Catalunya. 

Fonts de l'executiu central recorden que amb la destitució del Govern també queden fora de l'administració els seus càrrecs de confiança –membres de gabinet i assessors–, uns 140 treballadors aproximadament.

Les fonts consultades afegeixen que encara que Puigdemont o els consellers romanguin al lloc, queden suspesos de sou i de la capacitat de signar documents. Si ho fessin, però, estarien incorrent en un delicte d'usurpació de funcions. Així les coses, el govern espanyol fuig d'explicar a qui correspon fer-los fora, però tot apunta que hauria d'actuar la Fiscalia per la via penal. Al Govern i als diputats, el cap de l'executiu central els ha anomenat "partidaris del com pitjor, millor, que han liquidat el catalanisme pactista i integrador", ha denunciat. 

La qüestió és que Rajoy s'ha mostrat solemne, però directe en la compareixença –sense preguntes– a la Moncloa als volts de les 20:15h. Davant del faristol, ha denunciat la declaració d'independència com a "colpidora, trista i angoixant", i ha afirmat que també era la sensació dels catalans independentistes o no i que ells "no podien permetre aquesta situació basada en mentides fraus, imposicions". En conseqüència, ha argumentat les seves decisions per a "retornar la legitimitat democràtica a l'autogovern", ara "liquidat".

Sobre la convocatòria d'eleccions "netes i legals" és l'àmbit on el cap del govern central s'ha estès amb més profunditat. Primer ha recordat que aquest dijous Puigdemont va tenir "oportunitat de convocar eleccions", i no ho va fer. Per aquest motiu, Rajoy posaria "les urnes de veritat, que tenen controls, que poden posar les bases de la necessària cooperació entre catalans". Aquí ha insistit que el seu desig mai no va ser posposar la previsió dels comicis, però, a més, la declaració d'independència ho havia precipitat "perquè no es puguin cometre il·legalitats" en nom del Parlament.

Finalment, el president espanyol ha donat les gràcies a PSOE i Ciutadans, també a Pedro Sánchez i Albert Rivera, respectivament "per unes mesures que comparteixen i han anat proposant", així com als partits que es presenten amb el Partit Popular a les eleccions: Unión del Pueblo Navarro, Coalición Canaria i Foro Asturias. Això li ha permès obrir peu a una reflexió i és que aquesta jornada era "un dia per a la tranquil·litat i esperança de tots els espanyols". "Catalunya necessita retrobar-se amb la llei, la veritat i amb si mateixa" per tornar a la "convivència i la concòrdia", ha tancat.